Blog

Zal het in 2019 veiliger en gezonder zijn op het werk?

veiligheid inspectie szw
24 januari 2019 / Carolina Verspuij

Meer inspecteurs en rechercheurs bij de inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie), meer aandacht voor blootstelling aan gevaarlijke stoffen, stimuleren van verantwoord opdrachtgeverschap in de sectoren Zorg en Bouw & Infra en een goede balans tussen ongevalsonderzoeken en het uitvoeren van preventieve inspecties. Dit is een opsomming van de ambities uit het Jaarplan 2019 van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Hiervoor zijn in het regeerakkoord flink wat miljoenen aan extra middelen vrijgemaakt.

Zelf word ik hier wel blij van. Ik denk dat het voor ons allemaal belangrijk is dat we na een dag werken weer gezond en veilig thuiskomen.

De genoemde cijfers in het jaarplan zijn best verontrustend, of misschien beter, schokkend!

  • Jaarlijks overlijden 4.100 mensen als gevolg van een beroepsziekte. Waarvan 2.700 aan de gevolgen van voornamelijk kankerverwekkende stoffen als asbest, lasrook en kwartsstof.
  • Geschat wordt dat 212.000 werknemers en 16.000 ondernemers jaarlijks een beroepsziekte oplopen. Misschien nog wel schokkender is dat hier weinig aandacht voor is, mede doordat deze ziekten zich pas op langere termijn openbaren.

De focus van de Inspectie SZW ligt op maatschappelijk effect. Hiervoor is als eerste een indeling gemaakt in het type werkgever, van werkgevers die zich willen en kunnen houden aan de wet, goed werkgeverschap, tot criminele organisaties/overtreders. De eerste worden ondersteund middels voorlichting en brancheondersteuning en de laatste via opsporing/strafrecht.

Goed om te lezen is dat naast het opleggen van boetes, de inspectie bedrijven ook kan opleggen om veiligheidsverbeterplannen te maken. Daarbij dat er een methodiek is ontwikkeld in 2018 die gericht is op het aanpakken van de achterliggende oorzaken van pesten op de werkvloer.

Als SBI Formaat dragen we ook graag ons steentje bij aan een veiliger en gezonder 2019. Wij sluiten daarbij aan bij de inzet voor die bedrijven en organisatie die dit ook willen. Dus ondersteuning in de vorm van voorlichting/training.

Op ons ARBO-Event van 14 februari 2019 is er zowel aandacht voor concrete risico’s zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen als voor beleidsmatige zaken zoals arbobeleid, risico-inventarisatie en –evaluatie en de rol van de preventiemedewerker en bedrijfsarts. Meer informatie

Daarnaast kunnen we u ook helpen met de genoemde thema’s als: veiligheidscultuur, gevaarlijke stoffen en pesten op de werkvloer.

> Veiligheid

> Gevaarlijke stoffen

> Pesten op de werkvloer

> Vertrouwenspersoon

Samen werken aan een gezonder en veiliger 2019, dat lijkt mij een mooi startpunt van dit jaar.

Deel dit bericht