Blog

Zorg voor de integriteitsbewaking in de organisatie = thema van de OR/HR?

integriteit
23 januari 2019 / Mariska Pikaart

Integriteitsschendingen kunnen de organisatie flink schaden, denk aan witwassen van criminele gelden door banken, eindexamendebacles bij middelbare scholen en ook het misbruiken van scholingsgeld van medezeggenschap.

In deze gevallen ontstaat de schade niet alleen door grensoverschrijdend gedrag van een enkeling op een bepaald moment. Maar blijkt er sprake van een langer bestaand patroon waar meerdere mensen van weten en aan meedoen.

De vraag is hoe kan dit zover komen? En hoe komt het dat niet eerder via interne meldingen (bv. wet van het Huis voor de Klokkenluider) of gewoon in de lijn zaken aan de orde worden gesteld? Er moeten toch meerdere mensen van hebben geweten ook buiten degenen die er aan meededen.

Het blijkt nog altijd lastig en risicovol om zaken te melden of intern bespreekbaar te maken. Angst voor persoonlijke schade of misschien gezien te worden als verklikker spelen hierin een rol. Melden vraagt moed, zoals ook bleek uit de introductiecampagne van het Huis voor de Klokkenluiders.

Het bewaken van de integriteit van uw organisatie is van groot belang als het gaat om de veiligheid van mensen (wordt ook duidelijk aan de hand van #metoo). Maar ook als het gaat om het voortbestaan van uw organisatie. Daarmee is het ook een belangrijk thema voor de OR. De klachtenregeling om zowel bejegeningsvraagstukken als integriteitsvraagstukken voor te leggen wordt conform artikel 27 van de wet op de Ondernemingsraden voorgelegd ter instemming aan de OR.

Maar het gaat niet alleen om de regeling, maar ook om de werking van de regeling en om bewustwording en preventie. Er moet binnen de organisatie actief inspanning worden gedaan om te zorgen dat er bewustwording is van de normen (wat kan en mag wel binnen onze organisatie en waar liggen onze integriteitsvraagstukken?) en wat doen we bij vermoedens van misstanden. Een belangrijke vorm van preventie is het intern bespreken van integriteitsdillema’s. OR-en zouden deze actief moeten promoten en de zorg voor integriteit actief op hun agenda moeten zetten.

Hiervoor biedt SBI Formaat samen met BING onderstaande unieke training voor OR-leden en HR-medewerkers aan:

OR/HR en integriteit

Deel dit bericht