Blog

Niet te dom

OR achtergrond vertegenwoordiging
19 november 2018 / Tineke de Rijk

Voorzitster Sharon is trots, zo op de eerste cursus van de OR, op de zogeheten “multiculti” samenstelling. Zelf is ze van Surinaamse afkomst en dat leidde er waarschijnlijk toe dat ook twee collega’s met een Marokkaanse en Turkse achtergrond zich kandidaat stelden. Al zouden die twee wel wat meer hun mond open kunnen doen.

Lange tijd kende de OR vooral mannelijke en wat op leeftijd zijnde leden. Dat was hen zelf ook al tijden een doorn in het oog. Met name op de ondersteunende functies, altijd al ondervertegenwoordigd in de OR, werkten steeds meer collega’s met een andere achtergrond. Al een paar keer zocht men bij verkiezingen echt naar dergelijke kandidaten maar het lukte nooit. Mensen kun je nu eenmaal niet dwingen. Totdat Sharon kwam, kordaat en goed van de tongriem gesneden zoals dat heet. Na de eerste zittingsperiode volgde ze bijna vanzelfsprekend de al 12 jaar voorzitter zijnde Ton op. Vlak voor zijn pensioen zittend was hij alleen maar blij met zo’n bekwame opvolgster.

Nu de eerste cursus: tijd om terug en vooruit te kijken. Aan Ali en Youssef een moment door te vragen waarom ze zich zo gedeisd houden. Met een trainer erbij is dat toch wat gemakkelijker om te doen. Het hoge woord is er al snel uit: ze zijn bang te dom te zijn voor de OR. Allebei maar “simpele” productiemedewerkers en bovendien is Nederlands niet hun moedertaal. Ze blijken uren op de stukken te puzzelen en niet altijd goed te snappen wat er staat en bedoeld wordt. En ja, dan hou je snel je mond. Zeker in de overlegvergadering. Wat geeft het: Sharon doet het toch goed?

Zo ontstaat er, voordat je het weet, een vicieuze cirkel waarbij OR-leden niet alleen hun mond houden maar steeds minder mee doen. Met als risico dat ze gaan afhaken. Hoe pak je dit aan? Er wordt afgesproken om iedere week 2 uur bij elkaar te komen en samen de stukken te lezen. En om voorafgaand aan de overlegvergadering altijd als OR ook alles door te lopen. Zodat het fris in het geheugen zit. Dom: nee, dat is niet slim om van jezelf te denken. Iedereen kan in de OR en het meeste is echt te leren.

Deel dit bericht