Blog

Heeft jouw organisatie een Europese OR nodig?

Europese OR nodig?
05 maart 2025 / Leander Boumans , Arend Hamstra

We horen het steeds vaker langskomen: ondernemingsraden die onderdeel uitmaken van een groter concern, waarbij besluiten buiten Nederland worden genomen en de OR daarmee ‘buitenspel’ wordt gezet. Weet jij of jouw organisatie recht heeft op een EOR en hoe dat jou kan helpen om meer invloed te krijgen? Vul de checklist hieronder in en we nemen je mee in de mogelijkheden.

Een Europese ondernemingsraad, ook wel EOR of in het Engels ‘European Works Council’ (EWC) genoemd, is dé medezeggenschapslaag voor besluiten die op Europees niveau worden gemaakt. Belangrijk om te weten: een EOR vertegenwoordigt alle landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (EER, of EEA*). Dit zijn de 27 EU lidstaten + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Onderaan dit artikel is de lijst toegevoegd van al deze staten.

Checklist: hebben jullie recht op een Europese OR?

  1. Werk je bij een multinational met vestigingen in minstens twee EER-landen?
  2. Zijn er daarvan minstens twee vestigingen die de afgelopen twee jaar gemiddeld 150 medewerkers hadden?
  3. Telt jouw organisatie over de afgelopen twee jaar gemiddeld 1000 medewerkers in de EER?

Heb je ‘nee’ geantwoord op vraag 1?

Dan komt jouw organisatie niet in aanmerking voor een EOR om de inspraak van medewerkers te vergroten. Er zijn wel andere manieren om rechten te krijgen. Bijvoorbeeld door ‘toerekening’ van besluitvorming aan de Nederlandse bestuurder of door het principe van medeondernemerschap. Ons Steunpunt Internationalisering vertelt je daar graag meer over.

Heb je ‘ja’ geantwoord op vraag 1, maar ‘nee’ op vraag 2 en/of vraag 3?

Je komt in de buurt van een Europese ondernemingsraad, maar hebt er formeel nog geen recht op. Dit is wél een goed moment om het gesprek al aan te gaan. De vraag aan het management is: ‘Wij merken dat we steeds minder betrokken worden bij besluiten. Aangezien we als organisatie groeien, willen we graag het gesprek aangaan over hoe wij en jullie kijken naar de stap voor het oprichten van een EOR’. Door het gesprek met het management te starten, creëer je onderhandelingsruimte om je invloed als OR te vergroten. Het activeert het management om na te denken over hoe de betrokkenheid van de OR nu is en wat zij kunnen teruggeven om het oprichten van EOR nog uit te stellen. Het kan handig zijn om hier training in te krijgen of om je tijdens het gesprek met het management te laten bijstaan. Wij ondersteunen ondernemingsraden hier dagelijks in om ervoor te zorgen dat ze krijgen waar ze recht op hebben.

Heb je ‘ja’ geantwoord op alle vragen?

Yes, dan hebben jullie het recht om een EOR op te richten! Jullie kunnen aan de slag gaan met het versterken van de medezeggenschap binnen de organisatie. Het is hiervoor van belang dat dit besluit gedragen wordt door de OR en dat minstens twee OR-leden hier ook echt mee aan de slag willen. De eerste stap in het oprichten is om vanuit minstens twee EER-landen 150 medewerkers te verzamelen die de oprichting van een EOR onderschrijven.

Training en advies

De OR heeft recht op training, maar de groep die een EOR opstart (de ‘Bijzondere Onderhandelingsgroep’, of BOG genoemd) heeft ook nog eens extra recht op training én hulp van een EOR- expert. De oprichting van een EOR kan een moeilijk proces zijn, waarbij (Europees) management vaak weet hoe de hazen lopen om dit proces zo stroef mogelijk te laten verlopen. Het is daarom van belang om je te laten trainen op hoe dit werkt en er ondersteuning bij te zoeken.

Ben jij overtuigd van het oprichten van een EOR binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op!

Door Leander Boumans en Arend Hamstra, trainers/adviseurs EOR-Service.

Leander BoumansArend Hamstra

Europese Economische Ruimte: 

·         België ·         Ierland; ·         Noorwegen
·         Bulgarije ·         IJsland ·         Oostenrijk
·         Cyprus ·         Italië ·         Polen
·         Denemarken ·         Kroatië ·         Portugal
·         Duitsland ·         Letland ·         Roemenië
·         Estland ·         Liechtenstein ·         Slovenië
·         Finland ·         Litouwen ·         Slowakije
·         Frankrijk ·         Luxemburg ·         Spanje
·         Griekenland ·         Malta ·         Tsjechië
·         Hongarije ·         Nederland ·         Zweden

Deel dit bericht