Blog

Griepseizoen! Daar gaat mijn vakantie(saldo)…

griepseizoen
05 februari 2025 / Pieter Landwehr Johan

Het griepseizoen is in volle gang. Nederland zit momenteel officieel in een griepepidemie. Veel mensen zijn ziek met alle gevolgen van dien. Medewerkers die niet kunnen werken omdat zij zelf op bed liggen. Maar ook gezinsleden die ziek zijn waar verzorging voor nodig is. Of scholen die roosters niet meer rond krijgen waardoor klassen naar huis gestuurd worden. Daarmee holt het vakantiesaldo van medewerkers achteruit. Of toch niet? Tijd voor de ondernemingsraad om in actie te komen.

Griepseizoen: tijd voor actieve invulling van artikel 28

Misschien wel de belangrijkste taken van de OR zijn vastgelegd in artikel 28 Wet op de Ondernemingsraden (WOR): de zogenoemde ‘stimulerende taken van de ondernemingsraad’. De OR moet er onder meer op toezien dat ‘voor de onderneming geldende arbeidsvoorwaarden, arbeids- en rusttijden worden nageleefd’ en ‘waken tegen discriminatie in de onderneming’. Het griepseizoen is een goede aanleiding om actief invulling te geven aan artikel 28. Hoe? Daar geef ik graag een paar voorbeelden voor:

Naleving arbeidstijdenwet

Onderzoek of en in hoeverre in de onderneming binnen het kader van de arbeidstijdenwet gewerkt blijft worden tijdens het griepseizoen. Medewerkers zijn vaak van goede wil om gaten in roosters dicht te lopen, maar dat kan zich ook tegen hen en/of de onderneming keren. Het is niet voor niets dat in de arbeidstijdenwet bepalingen zijn opgenomen voor rusttijden. Je wilt voorkomen dat die goedwillende medewerkers uiteindelijk voor langere tijd uitvallen. Maar ook dat de onderneming onder het vergrootglas komt te liggen van de Arbeidsinspectie.

Verlofrechten begrijpen

Zorg ervoor dat medewerkers op de juiste wijze worden voorgelicht over de wijze waarop zij verschillende soorten verlof kunnen opnemen in deze periode. Zelf ziek zijn is doorgaans duidelijk. Maar wat zijn de rechten van medewerkers als een van hun naasten ziek is? Of wanneer zij op het laatste moment even een paar uur moeten overbruggen totdat er adequate opvang voor hun kinderen is geregeld? Het is zeker niet zo dat het vakantiesaldo direct hoeft te worden aangesproken, maar het is ook niet de bedoeling om je voor al deze situaties eenvoudigweg ziek te melden. Door te weten wat de ruimte is en onder welke regeling ruimte te pakken valt, blijft er duidelijk zicht op het échte ziekteverzuim in de organisatie. En het geeft medewerkers mogelijk net dat beetje lucht om de griepuitdaging aan te kunnen.

Gelijke behandeling waarborgen

In het verlengde van het voorgaande ligt er voor de OR ook een taak om toe te zien op het waken tegen discriminatie. Het moet niet zo zijn dat op afdeling A medewerkers ‘verplicht’ worden om een paar uur vakantie op te nemen om hun zieke kind uit school te kunnen halen, terwijl medewerkers op afdeling B deze vorm van verlof kunnen schrijven als ‘kortdurend zorgverlof’. Deze verschillen ontstaan overigens vaak niet bewust maar liggen puur aan onwetendheid.

Een pragmatische aanpak

Het is natuurlijk maar zeer de vraag of je als OR in deze periode toekomt aan een extra taak. Misschien is het al een uitdaging op zich om voldoende quorum te hebben voor een echte OR-vergadering. Toch zou ik ook vooral heel pragmatisch te werk gaan in deze periode en kijken wat je wel kunt doen. En daarbij ook de mogelijkheden van hybride vergaderen te benutten. Dat wil overigens niet zeggen dat OR-leden te allen tijde bij vergaderingen moeten zijn: ziek is ziek en als verzorgende thuis kun je de aandacht ook niet zomaar bij die OR-vergadering hebben!

Geschreven door Pieter Landwehr Johan, senior adviseur OR Consultancy

 


Festival van de medezeggenschap - OR Consultancy

OR Consultancy en SBI Formaat maken onderdeel uit van de SBI Groep Opleidings- en Adviesorganisaties.

 

 

Deel dit bericht