Blog

De OR als basis voor internationale ondernemingsraad

Internationale ondernemingsraad
14 januari 2025 / Nick Mok , Leander Boumans

Volgens Europese richtlijnen zijn alle lidstaten verplicht een vorm van medezeggenschap in de wet op te nemen. Deze richtlijnen waarborgen dat werknemers in alle lidstaten een zekere mate van bescherming en inspraak hebben.

De specifieke invulling van de richtlijn verschilt per land. Elke lidstaat geeft een eigen, nationale invulling aan deze richtlijn, zoals in Duitsland en Oostenrijk (Betriebsrat) en Frankrijk (comité social et économique). Er bestaat echter geen wet die de onderlinge samenwerking tussen deze internationale ondernemingsraden regelt.

Om informatie-uitwisseling en medezeggenschap binnen bedrijven in Europa te verplichten, bestaat er het recht op Europese Ondernemingsraden (EOR). Deze regelgeving geldt echter niet voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). De EOR-wetgeving is alleen van toepassing op organisaties die minstens twee jaar 1000 werknemers in dienst hebben en actief zijn in minstens twee landen met 150 werknemers. Hierdoor ontbreekt er samenwerkingsregelgeving voor medezeggenschap binnen internationale MKB-bedrijven.

Ook aan de slag met internationale medezeggenschap? Vraag onze EOR-service om begeleiding

Grenzeloze medezeggenschap

Naast de bestaande Europese Ondernemingsraden (EOR) zien we steeds vaker de opkomst van internationale ondernemingsraden (IOR). De EOR kent een getrapt systeem van verkiezingen, waarbij leden worden gekozen vanuit hun landelijke medezeggenschapsorgaan (OR/vakbond). Dit biedt samenwerkingsmogelijkheden voor ondernemingsraden die wel onder deze groep vallen. Bij transnationale onderwerpen heeft de EOR bovendien het recht op informatie en consultatie, vergelijkbaar met het Nederlandse adviesrecht.

De tweede vorm, internationale ondernemingsraden (IOR), komt steeds vaker voor. Bedrijven die een IOR starten zijn vaak van dienstverlenende aard en hebben het karakter van een MKB organisatie: tussen de 50 – 400 medewerkers, waarvan veel hoogopgeleiden en veelal online vaardig. Deze raden variëren in vorm, maar hebben gemeen dat ze zich houden aan de Nederlandse WOR, met aanpassingen in het reglement over wie verkiesbaar is. Dit betekent dat niet alleen in Nederland werkzame personen, maar ook medewerkers van buitenlandse zusterbedrijven verkiesbaar zijn. Alternatieve vormen zijn het toevoegen van een kiesgroep, het instellen van een commissie met buitenlandse medewerkers of het afsluiten van een ondernemingsovereenkomst (WOR art 32).

Hoe kan je je invloed vergroten binnen een mondiaal concern?

Dit artikel laat, vanuit onze ervaring als adviseurs en trainers aan (inter)nationale medezeggenschap, zien hoe sommige bedrijven eigen initiatief nemen, en de Nederlandse OR als basis gebruiken om internationaal medezeggenschap in te stellen.

Dit artikel is gepubliceerd op de website van ORnet.
Je kan ook klikken op de onderstaande afbeelding voor het volledige artikel:

Internationale ondernemingsraad

Geschreven door Nick Mok en Leander Boumans,
Nick MokLeander Boumanstrainers/adviseurs EOR-Service.

 

Deel dit bericht