Blog

Diversity Day 2024

Diversity Day
01 oktober 2024 / Desley van Houte

Een kans voor jouw ondernemingsraad om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie te bevorderen

Vandaag, 1 oktober, vieren we Diversity Day, een dag die draait om diversiteit en inclusie op de werkvloer. Voor ondernemingsraden (OR) is dit hét moment om na te denken over hoe we samen een inclusievere werkcultuur kunnen creëren. Want diversiteit gaat verder dan alleen verschillen in afkomst of gender. Het gaat ook om de manier waarop we samenwerken, elkaars perspectieven waarderen en zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Maar wat kan de OR doen om echt een verschil te maken?

Waarom diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zo belangrijk zijn

Diversiteit brengt nieuwe ideeën en bredere inzichten. Organisaties met ruimte voor verschillende perspectieven zijn vaak succesvoller. Maar zonder gelijkwaardigheid, gelijke kansen en waardering voor iedereen, en inclusie, waarbij iedereen zich betrokken voelt, blijft de kracht van diversiteit onbenut. Alleen als iedereen mee kan doen en zich gehoord voelt, komt diversiteit echt tot zijn recht. De OR speelt hierin een belangrijke rol om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie samen te brengen op de werkvloer.

Wil jij met jouw OR actief aan de slag met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie? SBI Formaat heeft een heel team dat zich bezig houdt met dit onderwerp. Zij kunnen jullie helpen met trainingen en advies. Ontdek de mogelijkheden!

Wat kan de OR doen op Diversity Day?

  1. Start het gesprek
    Gebruik Diversity Day om de dialoog te openen over diversiteit en inclusie. Organiseer bijvoorbeeld een laagdrempelige bijeenkomst waar medewerkers hun ervaringen en ideeën kunnen delen. Dit kan verrassende inzichten opleveren en helpt om diversiteit echt bespreekbaar te maken.
  2. Kijk kritisch naar het beleid
    Diversity Day is ook een goed moment om samen met HR te kijken naar het huidige diversiteits- en inclusiebeleid. Zijn er al concrete stappen gezet? Wat kan beter? De OR kan hier een actieve rol in spelen door voorstellen te doen om het beleid te verbeteren en te zorgen dat diversiteit een vast onderdeel blijft van het personeelsbeleid.
  3. Maak inclusie tastbaar
    Denk aan kleine, concrete acties die de inclusieve cultuur binnen de organisatie kunnen versterken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van trainingen voor de OR of leidinggevenden, of het invoeren van flexibele werktijden om medewerkers met zorgtaken te ondersteunen. Als OR heb je de mogelijkheid om dit soort veranderingen aan te dragen en te realiseren.

Diversiteit begint bij de OR

Diversiteit en inclusie bevorderen begint bij de OR zelf. Hoe divers is de ondernemingsraad? Worden alle stemmen binnen de organisatie voldoende vertegenwoordigd? Het kan nuttig zijn om hier kritisch naar te kijken en medewerkers uit verschillende groepen actief te betrekken bij de raad. Ook hierbij kun je ondersteund worden!

Maak van Diversity Day een startpunt

Diversity Day is niet alleen een dag om te vieren, maar ook een kans om echt aan de slag te gaan met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen de organisatie. Als OR heb je de macht en de verantwoordelijkheid om verandering in gang te zetten. Door een eerste stap te zetten door middel van gesprekken en concrete acties, kunnen we samen zorgen voor een werkomgeving waarin iedereen zich thuis voelt en gewaardeerd wordt.

Dus gebruik deze dag als startpunt – want een inclusieve werkplek creëer je samen!

SBI Formaat Desley van HouteGeschreven door Desley van Houte, trainer/adviseur bij SBI Formaat.

Deel dit bericht