Blog

Een prettig rooster is niet altijd gezond

Zelfroosteren rooster werktijden
24 oktober 2018 / Nicole Pikkemaat

Risico’s bij zelfroosteren

Ongezonde werktijden zijn van grote invloed op de kwaliteit van het geleverde werk, de pro­ductiviteit en de arbeidstevredenheid. Daarom is het goed als werknemers meer te zeggen krij­gen over hun eigen rooster. Maar dan is het wel belangrijk dat ze goed worden voorgelicht, vindt Nicole Pikkemaat. Want wie graag geld wil verdienen en daarom liever ’s nachts of wat extra uren werkt, kan ernstige gezondheidsschade oplopen.

Zo’n tien jaar geleden leek het wel alsof half Nederland met zelfroosteren bezig was. Er waren congressen, vakbladen schreven kolommen vol en  het in 2006 opgerichte – inmiddels ter ziele gegane – Nederlands Centrum voor Sociale innovatie (NCSI) trok er hard aan om het onderwerp op de agenda van het bedrijfsleven te krijgen. Die aandacht is inmiddels weggeëbd. Daarmee zou de indruk kunnen ont­staan dat zelfroosteren een zachte dood is gestorven. Maar niets is minder waar. Zeker nu de zelfsturende teams in opmars zijn, met name ook in de zorg, zien we de belang­stelling snel toenemen. En ook in de industrie wordt zelf­roosteren steeds vaker als alternatief gezien voor de stan­daard ploegendiensten. Als SBI Formaat merken we ook dat ondernemingsraden er vaker mee bezig zijn. Toen we in 2016, samen met het uit het NCSI voortgekomen Netwerk Zelfroosteren, in 2016 een conferentie over zelfroosteren organiseerden, kwamen daar tot onze verbazing bijna 300 deelnemers op af.

In bijgaand artikel gaat trainer/adviseur Nicole Pikkemaat in op de voor- en nadelen van zelfroosteren. Daarnaast beschrijft ze een stappenplan voor de invoering van zelfroosteren.

Klik hieronder om verder te lezen.
zelfroosteren rooster gezond Nicole Pikkemaat

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt je graag met jouw vragen over de gezonde werktijden.

Bron: Magazine Zeggenschap

Deel dit bericht