Blog

Gezond beleid opgezet, maar hoe gaat het nu?

Gezond beleid
14 mei 2024 / Nicole Pikkemaat

Wat doen organisaties om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten? De redactie van Werk & Veiligheid is altijd benieuwd naar praktijkervaringen en vooral ook naar hoe preventiemedewerkers een rol (kunnen) hebben bij duurzame inzetbaarheid. Die ‘nieuwsgierigheid’ was er al in 2015. De redactie brengt nogmaals, bijna negen jaar na het publiceren van het eerste artikel, een bezoek aan Gerda Bollemaat, Arbo & preventie coördinator bij de gemeente Lelystad.

Noodzaak onderkend

Vandaag de dag is duurzame inzetbaarheid meer dan alleen maar een thema geworden. De noodzaak wordt door vrijwel alle organisaties onderkend. Nederland is namelijk in een behoorlijk hoog tempo aan het ontgroenen en vergrijzen. Duurzame inzetbaarheid staat nu meer op de agenda van de preventiemedewerker, HR, de directie en de ondernemingsraad (OR).

Afgelopen periode is de ‘Waarom vraag’ over duurzame inzetbaarheid in vrijwel elke organisatie wel beantwoord. Veel organisaties denken nu na over de ‘Hoe vraag’. En dat is nog niet zo eenvoudig. Duurzame inzetbaarheid is een ‘containerbegrip’ voor veel organisaties. Best veel organisaties vinden het lastig om er concreet invulling aan te geven.

Met de OR aan de slag met het duurzame inzetbaarheid? Bereid je goed voor met het blended leertraject: Duurzame inzetbaarheid.

Beleid in Lelystad

Al met al genoeg triggers om eens te kijken hoe het ervoor staat met het beleid bij de gemeente Lelystad, nu acht jaar na dato. Wederom met dezelfde vraag: Wat doen organisaties om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten? Maar ook vragen als: hoe zorg je dat er echt wat van terecht komt? Hoe houd je het beleid levend?
In eerste instantie geeft Bollemaat aan dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is. “We zetten alleen nu wel meer in op de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. De medewerker is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen vitaliteit. Dat nemen wij niet over. In het artikel van destijds vind je nog veel dingen terug die er nu ook nog zijn.”

FitBlijven werken

De gemeente Lelystad vindt het belangrijk om te weten hoe het met de medewerkers gaat. Betrokken en bevlogen medewerkers die vitaal en in het bijzonder met plezier aan het werk zijn en blijven. Daarom zet de gemeente veel in op het gebied van preventie (het voorkomen) en curatie (herstellen) van verzuim. Het FitBlijven werken is daar een onderdeel van. Het verzuimpercentage is gedaald naar 5,6 procent wat inhoudt dat bijna 95 procent (heel) goed gaat (2023).

Maar duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen om verzuim of preventie van verzuim. Juist daarom vindt de gemeente het belangrijk om zich te richten op alle medewerkers. Bollemaat: “Dit is een vorm die past bij de positieve groei die Lelystad momenteel doormaakt. Het leidt tot meer plezier en motivatie, minder verzuim, minder verloop en meer productiviteit en innovatie.”

10 succesfactoren

Vanuit haar jarenlange ervaring geeft Bollemaat de volgende 10 succesfactoren mee:

  1. Betrek medewerkers bij het proces
  2. Creëer een positieve en ondersteunende werkcultuur
  3. Bied een breed scala aan programma’s en activiteiten
  4. Zorg voor goede communicatie en bewustwording
  5. Meet en evalueer de resultaten
  6. Zorg voor continuïteit en duurzaamheid
  7. Investeer in trainings- en ontwikkelingsmogelijkhedne
  8. Zorg voor zichtbaarheid en leiderschap
  9. Monitor en verzamel feedback
  10. Vier successen en behaalde doelen

 

Gezond beleidDuurzame inzetbaarheid is belangrijk voor iedereen, in elke functie, voor elke generatie. Het vraagt van medewerkers en organisatie een wederzijdse inspanningsverplichting om hieraan bij te blijven dragen. De preventiemedewerker, HR, directie en OR kunnen hierbij een belangrijke rol spelen en elkaar versterken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van!

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel.

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.

Deel dit bericht