Blog

Voorkomen verzuim door meer aandacht voor preventie

aan de slag werkstress
06 april 2023 / Carolina Verspuij

Veel bedrijven hebben te maken met een hoog verzuim. Door dit hoge verzuim zijn er minder medewerkers aanwezig om het werk te doen. Daar komt het tekort aan medewerkers door openstaande vacatures nog bij. Als bedrijf kun je hiermee aan de slag, bijvoorbeeld door na te denken over hoe je je bedrijf aantrekkelijk kunt maken en/of houden voor nieuwe en huidige medewerkers. Een onderdeel hiervan is werken aan beleid duurzame inzetbaarheid waarbij voorkomen van verzuim centraal staat. Dit hoef je als bedrijf niet alleen te doen. Je kunt ondersteuning en advies organiseren door het inhuren van een arbodienst of arbodienstverleners. Al sinds 2017 wordt er vanuit de Arbowet geprobeerd de focus van deze ondersteuning meer te leggen op preventie van verzuim in plaats van alle aandacht te richten op de re-integratie van zieke medewerkers.

Lees in onderstaand artikel wat er in het verplichte basiscontract met een arbodienst of arbodienstverlener(s) sinds juli 2018 in elk geval moet worden opgenomen.

De rol van de preventiemedewerker/ interne arboprofessional

Het afsluiten van een contract met een arbodienst of arbodienstverlener is meestal het domein van HR. Het is goed als ook de interne deskundigen op het gebied van preventie betrokken worden bij het bespreken van de invulling van het contract met een arbodienst of arbodienstverleners. Denk hierbij aan de preventiemedewerkers, adviseur Arbeid & Gezondheid, manager EHS (Environment, Health and Safety), enz..

De kennis van deze interne arboprofessionals is belangrijk bij de invulling van het contract wanneer het gaat over de volgende onderdelen:

  • De RI&E;
  • De PAGO;
  • De aanstellingskeuringen (indien van toepassing);
  • Het bezoeken van de werkplek door de bedrijfsarts;
  • De invulling van de samenwerking tussen de bedrijfsarts en preventiemedewerker;
  • De invulling van de mogelijkheid voor de bedrijfsarts voor het geven van advies over preventieve maatregelen.

Duurzame inzetbaarheid en preventie

Lees in onderstaand artikel van onze trainer/adviseur Carolina Verspuij meer hierover. Daarnaast staat ze stil bij ’taakdelegatie’. Dit houdt in dat de bedrijfsarts een aantal uitvoerende taken door een gespecialiseerde functionaris laat uitvoeren. De bedrijfsarts blijft wel eindverantwoordelijk. Op deze manier kan ruimte ontstaan om de bedrijfsarts meer in te schakelen op het gebied van preventie.

Arbodienstverlening: voorkomen van verzuim door meer aandacht voor preventie

Klik op de afbeelding hieronder om het artikel verder te lezen:

Ons expertiseteam Arbeid en Gezondheid helpt je graag verder op dit gebied. Je kunt bij hen terecht met verschillende arbovragen, begeleiding, (schriftelijk) advies of een (maatwerk)training. Zo geven we bijvoorbeeld de trainingen Werkdruk te lijf!, De rol van de OR bij fysieke belasting en OR en beroepsziekten.

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Deel dit bericht