Blog

Help, de OR loopt leeg!

kern-OR
26 september 2022 / Coby Franken

Soms zit het tegen, maar dat kan ook een kans zijn!

Een kern-OR

Stel: het is al lang rommelig in de OR. Er zijn nog maar 5 van de 13 leden over en de verkiezingen zijn pas in september volgend jaar. Hoe kun je die periode overbruggen? Wanneer er dan ook nog een reorganisatie op de rol staat en er van alles gebeurt zonder dat de OR betrokken is. En wanneer dan ook het DB niet goed functioneert en er ook geen of te weinig ambtelijk secretariaat is. Kun je dan nog verder? Uit de praktijk blijken dit soort rampspoedscenario’s zelfs tot kansen te leiden.

Bij een zorgorganisatie werd van de nood een deugd gemaakt en een pilot kern-OR uitgeprobeerd. Dus bewust doorgaan met minder leden en kijken hoe dat bevalt. En dat beviel. Na de volgende verkiezingen werd er zelfs een structurele werkwijze van gemaakt. Een kleinere OR (7 in plaats van 15) maar wel met veel ambassadeurs die ook een kleine vrijstelling kregen.

Een andere OR werkte al met contactpersonen en heeft toen in overleg met de bestuurder en collega’s, twee contactpersonen tijdelijk toegevoegd aan de OR – geen verkiezingen maar gevraagde meedenkers. Uiteindelijk werden de meedenkers natuurlijk de nieuwe kandidaten voor de verkiezingen.

Het gebruiken van de situatie

Je kunt de situatie zelfs goed gebruiken om de participatie van medewerkers te versterken. Wanneer de formele medezeggenschap onvoldoende in staat is om mee te praten, kunnen de medewerkers dat rechtstreeks doen. Belangrijk is dan dat er goede afspraken worden gemaakt met de bestuurder dat onderwerpen in de teams worden besproken en dat daar tijd wordt ingezet die anders naar de OR zou gaan. De tip is wel om overeen te komen dat er een goede terugkoppeling is naar de OR van wat het resultaat is, bijvoorbeeld met een participatieparagraaf.

Minder mensen, dezelfde tijd

Ook zijn er ondernemingsraden die het met minder mensen doen maar wel met dezelfde tijd. Dus de uren van de vacatures tijdelijk toevoegen aan de OR-leden zodat zij meer tijd in het medezeggenschapswerk kunnen steken.

Je kan ook denken aan extra ambtelijke ondersteuning: de ambtelijk secretaris die tijdelijk meer uur werkt of een tijdelijke ambtelijke secretaris extra inzetten.

De rol van SBI Formaat

Tot slot – SBI Formaat kan ook worden ingeschakeld om de OR te versterken. Voor een paar uur per week, bijvoorbeeld als technisch voorzitter.

Neem vooral contact op. Wij helpen jullie graag!

Geschreven door Coby Franken, trainer & adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht