Blog

Stress en de rol van de vertrouwenspersoon

Werk privé balans
09 juni 2022 / Nicole Pikkemaat

Met een beetje stress is niks mis. Het houdt ons scherp. Maar als de stress te lang aanhoudt, kan je er goed ziek van worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de werkdruk te hoog blijft en er geen tijd is om bij te komen. Denk ook aan andere factoren die stress teweeg kunnen brengen, zoals een onprettige werksfeer en pestgedrag waar je maar over blijft piekeren. Ook een combinatie van factoren is denkbaar. In deze blog lees je over stress en de rol van de vertrouwenspersoon.

De stresspraktijk

In mijn werk als trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid kom ik bij diverse organisaties. Momenteel wordt bijna overal een (te) hoge werkdruk als belangrijk knelpunt genoemd. Best vaak worden meer stressfactoren genoemd, zoals agressie en geweld, pestgedrag en zelfs angstcultuur. Mijn indruk is dat dat allemaal niet minder wordt. Ik maak me wel zorgen, ben ook bang voor een ‘stapeleffect’, dat bijvoorbeeld die hoge werkdruk nieuwe stressbronnen creëert, zoals bijvoorbeeld ongewenst gedrag (kort lontje).

(On) voldoende steun

Geregeld komt ook naar voren dat medewerkers geen of onvoldoende steun ervaren van hun leidinggevende (die het ook erg druk heeft) of dat de weg naar de bedrijfsarts of vertrouwenspersoon niet makkelijk te vinden is. In mijn werk als vertrouwenspersoon merk ik dat het vaak moed vergt om naar de vertrouwenspersoon toe te gaan. Het kan zijn dat ik als vertrouwenspersoon niet laagdrempelig genoeg ben, maar het heeft ook te maken met de neiging het voor jezelf te houden en/of om je groot te houden. Best vaak is de situatie geëscaleerd en is de weg naar een goede werksituatie veel lastiger. Graag geef ik de boodschap mee: “help elkaar, stimuleer om erover te praten en je hart te luchten”. Dat kan met een collega die je vertrouwt, je leidinggevende, familie, vrienden en/of de vertrouwenspersoon.

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Ik zie in mijn werk ook veel positieve verhalen, waarbij er volop aandacht is om de stressbronnen daadwerkelijk aan te pakken en de leidinggevende medewerkers steunt of op weg helpt om verdere stress te voorkomen. Het verbeteren van het beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. De Arbowet biedt volop instrumenten voor voorkomend en beperkend PSA-beleid (beleid om de ‘stress-schade’ te beperken). Iedereen heeft er belang bij en daarmee ook een rol. De werkgever heeft een zorgplicht (en veel verplichtingen), de preventiemedewerker belangrijke taken en de OR heeft veel invloed (vaak instemmingsrecht). Interessant om samen te kijken hoe je dat goed kunt aanpakken!

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid en gecertificeerd (extern) vertrouwenspersoon bij SBI Formaat

Deel dit bericht