Blog

Nu of nooit – als je wilt vernieuwen dan moet je het nu doen!

nieuwe verbindingen
28 april 2022 / Coby Franken

Vernieuwen: nu of nooit

Wat heeft Corona ons gebracht aan goede en aan pijnlijke lessen voor de zeggenschap en de medezeggenschap?

Dat we elkaar missen als we elkaar niet zien. Dat er allerlei signalen niet zijn opgepikt en sommige mensen zijn verpieterd in alle online meetings. Dat er mensen opbloeien als er weer ‘echt’ contact is. Maar ook is en was de pandemie voor veel van ons een tijd van leren en experimenteren. Er kan opeens zoveel meer in tijden van crisis. We kunnen sneller beslissen, we kunnen efficiënter overleggen, we kunnen heel veel mensen tegelijk met elkaar in contact brengen.

Wat betekent dit alles wel niet voor medezeggenschap en de manier waarop we deze inrichten. Nu is de tijd om dit ook daadwerkelijk vorm te gaan geven. Voor we weer zijn vergeten wat we hebben geleerd en voor we weer terugvallen op oude patronen.

Helaas zien we in de praktijk dat alle trajecten en projecten rond vernieuwing van medezeggenschap een beetje in het slop zijn geraakt door de coronaperiode. Er waren andere prioriteiten en de nodige meetings die je graag houdt om vernieuwing vorm te geven moesten worden afgezegd. En na ruim twee jaar lijkt de geest uit de fles. Hoe jammer is dat, want als er een tijd is om de vernieuwing op te pakken dan is het wel nu! Daartoe is er een boost nodig. Want was de pandemie een crisis of kan de pandemie ook een eerste stap zijn naar een transformatie en nieuwe vormen van medezeggenschap?

Stappenplan

Dus er is wat te doen. Hieronder een stappenplan om daadwerkelijk te gaan vernieuwen.

  1. Zorg voor urgentie. Gebruik het ‘uit de crisis’ komen en alle opgedane inzichten als een ‘nu-of-nooit’ moment.
  2. Organiseer een inspirerende fysieke ontmoetingsdag met veel ruimte voor creativiteit, brainstormen over andere vormen. Nodig daar vooral ook de bestuurder(s), HR, toezichthouders, managers en ook wat medewerkers bij uit. Zorg voor diversiteit in alle opzichten!
  3. Richt een werkgroepje op met mensen die hier de schouders onder willen zetten. Zorg ook hier voor voldoende diversiteit.
  4. Ga met dit werkgroepje op excursie of nodig andere organisaties uit (dit kan je weer heel goed online doen) om ideeën en inspiratie op te doen.
  5. Maak een routekaart met verschillende sporen
    1. Experimenten en pilots (waar kan je al een en ander uitproberen. Denk aan een focusgroep, een bepaalde afdeling met WhatsApp contactpersonengroep, een advies om in één dag te behandelen…).
    2. Stapsgewijs naar een nieuwe stip op de horizon door een aantal bijeenkomsten met wisselende samenstelling om verdiepende gesprekken te houden over de ‘bedoeling’ van de medezeggenschap.
    3. Bewustzijns- en gedragsverandering door training, coaching van huidige (mede)zeggenschappers in nieuwe methodieken van dialoog, participatie, pro activiteit, strategisch denken etc.
  6. Geef jezelf de tijd en de ruimte. Alleen de weg is al de moeite waard.
  7. Geef jezelf op voor het Event over nieuwe vormen van medezeggenschap op 17 mei 2022.

Event Nieuwe vormen van medezeggenschap

Want dit op dit Event over nieuwe verbindingen en nieuwe vormen van medezeggenschap word je geïnspireerd door toonaangevende sprekers en heel veel praktijkvoorbeelden.

Het is een dag voor alle medezeggenschappers die….

  • Na Corona echt toe zijn aan een leuke netwerkmeeting met echte ontmoetingen;
  • Door alle online bijeenkomsten op zoek zijn om alle ‘verbroken verbindingen’ weer te herstellen en daar over willen uitwisselen;
  • Door de pandemie nu denken: het kan ook wel anders – maar hoe dan? En daarin geïnspireerd willen worden;
  • Door het ‘anders werken’ de afgelopen twee jaar nu ook toe zijn aan ‘andere medezeggenschap’;
  • Fan zijn van Jitske Kramer en haar wel eens in het echt willen zien.

Meer informatie & aanmelden

Geschreven door Coby Franken, trainer & adviseur SBI Formaat

 

Deel dit bericht