Blog

Elke OR een digital officer?

Een kern OR
15 maart 2022 / Femke Steendam

Digitalisering zorgt voor structurele veranderingen in de samenleving en binnen organisaties. Toch is het in veel organisaties en ondernemingsraden nog geen structureel onderwerp van gesprek. Is het tijd voor een digital officer in elke OR?

In een SER-artikel: de kansen en schaduwkanten van digitalisering wordt dat nog duidelijker: 40 procent van de werkenden in Europa moet nieuwe vaardigheden aanleren om bij te blijven in hun werk en bijna 10% gaat zijn of haar huidige baan verliezen.

Toch gek dat weinig ondernemingsraden daarmee bezig zijn. Er zijn bij de meeste ondernemingsraden wel arbocommissies en hrm-commissies. Wellicht is het tijd om digitalisering ook als aandachtsgebied neer te zetten en er voortdurend mee bezig te zijn. Je kunt denken aan een commissie digitaal, digicommissie of een digital officer. Deze houdt zich bezig met de digitalisering in de organisatie, de gevolgen die dat gaat hebben voor het personeel en de initiatieven die je moet nemen om medewerkers op tijd op de veranderingen voor te bereiden.

De digicommissie of digital officer zou met de volgende stappen kunnen starten:

  • Contact leggen met de bestuurder, manager IT of een andere manager of staffunctionaris in de organisatie die de plannen voor digitalisering en digitale transformatie opstelt en deze plannen goed leren kennen;
  • De gevolgen voor medewerkers onderzoeken en checken hoe daar in bijvoorbeeld de strategische personeelsplanning en het opleidingsbeleid rekening mee wordt gehouden;
  • Een paragraaf ‘digitaal’ voorstellen als vast onderdeel van iedere adviesaanvraag en ieder advies;
  • Zichzelf op de hoogte houden met trainingen, congressen en dergelijke over de ontwikkelingen op digitaal gebied;
  • De anderen in de OR voortdurend goed informeren en bij de les houden, want de structurele veranderingen gaan iedereen raken.

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer weten over digitalisering, digitale transformatie en de rol van OR? Neem dan deel aan de training OR en de digitale transformatie.

Meer informatie & aanmelden

Deel dit bericht