Blog

De RI&E; van de preventiemedewerker of de medewerkers?

De RI&E; van de preventiemedewerker of de medewerkers?
14 februari 2022 / Alex Daems

In het eerste deel van deze tweedelige blogreeks hebben we gekeken naar de RI&E als doel of middel. In dit tweede deel gaan we kijken naar het eigenaarschap van de RI&E. Met als hoofdvraag: Is de RI&E van de preventiemedewerker of van de medewerkers?

Eigenaarschap

De tweede keuze gaat over eigenaarschap. Ook hier kun je denken in twee uitersten. Is de preventiemedewerker ‘eigenaar’ van de RI&E of ligt het eigenaarschap bij de werknemers? Eigenaarschap heeft ook te maken met verantwoordelijkheid nemen.

In organisaties waar de preventiemedewerker de eigenaar is, wordt de RI&E in belangrijke mate door hem, of onder zijn verantwoordelijkheid door een externe deskundige, uitgevoerd. Leidinggevenden en medewerkers worden in beperkte mate betrokken bij de uitvoering. De RI&E is vooral iets dat moet en mag niet of nauwelijks belastend zijn.

Is de RI&E van de werknemers en ligt het eigenaarschap ook bij hen, dan ligt daar de uitvoerende taak. De preventiemedewerker is dan de deskundige die in het proces coördineert, adviseert en ondersteunt. Medewerkers voelen zich meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de RI&E en van de te nemen maatregelen. Het is immers hún RI&E. De leidinggevende speelt daarbij een belangrijke rol. De RI&E geeft hem een extra taak met bijbehorende verantwoordelijkheid. Motivatie en communicatie zijn daarbij essentiële voorwaarden. Als preventiemedewerker zal je naast je inhoudelijke deskundigheid ook over ondersteunende, communicatieve en inlevende kwaliteiten moeten beschikken. Voorwaarde is wel dat medewerkers en leidinggevende voldoende tijd en ondersteuning van de preventiemedewerker krijgen. Om zo daadwerkelijk een kwalitatief goede RI&E uit te voeren.

Praktijkvoorbeeld: DJI

Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft centraal een methode ontwikkeld voor de uitvoering van de RI&E, de zogenaamde RIEporter. De RlEporter is een integraal systeem. Alle partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van een RI&E werken hierin samen. Het uitvoeren van de RI&E verloopt in een aantal opeenvolgende stappen, ondersteund door RIEporter.

Voor een goedlopend proces is commitment en draagvlak nodig bij de directeur en ondernemingsraad. De directeur van de inrichting is eindverantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen de inrichting. Hij delegeert taken en verantwoordelijkheden naar leidinggevenden. De verantwoordelijkheid van de uitvoering van de RI&E ligt daarmee uitdrukkelijk bij de leidinggevende. Deze heeft uiteraard meer taken en verantwoordelijkheden, waardoor de RI&E taak in zijn ogen niet altijd de hoogste prioriteit heeft. Voor de preventiemedewerker betekent dit dat deze een belangrijke motiverende, ondersteunende taak heeft. Het werkt niet door te zeggen dat het nu eenmaal zo afgesproken is om uitvoering te geven aan de RIEporter.

Overleg

In het proces speelt overleg een belangrijke rol. In het Arboteam, met daarin de directeur, vertegenwoordigers van leiding en ondernemingsraad en de preventiemedewerker bespreken de uitkomsten en voortgang van de doorlopen stappen. Bij sommige stappen, zoals het opstellen van een RI&E rapport, moet de leidinggevende van een afdeling het rapport ter beoordeling voorleggen aan het Arboteam.

De preventiemedewerker beheert de RI&E en heeft bij de uitvoering een motiverende, coördinerende en ondersteunende rol. Leidinggevenden kunnen hem vragen om begeleiding en hem vragen laten beantwoorden. Na afloop houdt de preventiemedewerker toezicht op de uitvoering van de verbeterplannen en brengt hierover verslag uit naar de directie en het Arboteam.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de preventiemedewerker en de RI&E? Neem dan contact op met ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Om gezondheid en welbevinden van de medewerkers in de organisatie te vergroten, heb je de juiste kennis en een effectieve aanpak nodig. SBI Formaat heeft daarom een speciaal expertiseteam Arbeid & Gezondheid dat in vrijwel alle branches bekend en actief is.

Training Preventiemedewerker & RI&E

Met deze training leg je de basis voor jouw werk als preventiemedewerker: je maakt kennis met de termen veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting en de inhoud van de Arbowetgeving. Je krijgt inzicht in de taken van de preventiemedewerker en de rol en positie in jouw organisatie. Daarbij komt de belangrijke taak: de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) uitgebreid aan bod. Tot slot heb je voor ogen hoe je (strategisch) kunt samenwerken met de bedrijfsarts, de ondernemingsraad en andere spelers van belang in jouw organisatie. Aan het einde van deze themadag heeft u voldoende bagage om jouw werk als preventiemedewerker goed op te starten.

Meer informatie & onze training Preventiemedewerker en RI&E

Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht