Blog

Zwangerschap en arbo(risico’s)

16 december 2021 / Nicole Pikkemaat

Zorg dat je tijdig maatregelen treft!

De werkgever moet ervoor zorgen dat zwangere medewerkers veilig en gezond kunnen werken in alle fasen van de zwangerschap. Om welke bescherming het gaat, is mede afhankelijk van het soort werk. Het kan bijvoorbeeld gaan om nachtarbeid of blootstelling aan gevaarlijke stoffen en extreme hitte of kou. Aan welke wettelijke eisen moet een bedrijf voldoen? En waar vind je als preventiemedewerker informatie?

Een belangrijk instrument is de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Aangezien de preventiemedewerker een belangrijke rol in de RI&E heeft, komt het (ook) op het bordje van de preventiemedewerker. Dat betekent niet dat de preventiemedewerker alles zelf moet weten en uitzoeken. In diverse arbocatalogi staan maatregelen en voorbeelden. Ook zijn zaken wettelijk vastgelegd en is er de handreiking Zwangerschap & Werk van de Sociaal Economische Raad (SER) die veel houvast biedt.

Zwangerschap en arbo

Het is ondoenlijk om volledig te zijn wat betreft de informatie. Doel van dit artikel is om je wegwijs te maken en (verder) op weg te helpen voor een goed beschermend beleid inzake zwangerschap en arbo.

We bespreken onder andere:

  • Wat moet de werkgever doen?
  • De RI&E
  • Maatwerk per werk
  • Voorbeeld werk met gevaarlijke stoffen
  • Maatwerk per persoon

Lees hier het artikel:

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht