Blog

BHV belangrijk!

BHV
01 november 2021 / Nicole Pikkemaat

Elk jaar op de 1e maandag van november is het de Dag van de BHV (bedrijfshulpverlening). Vandaag, maandag 1 november, is dit voor de 10e keer! Doel van de Dag van de BHV is om aandacht te vragen voor de inzet van alle bedrijfshulpverleners in Nederland. De Dag van de BHV gaat ons allemaal aan. Het gaat over veiligheid en gezondheid op het werk.

Onlangs heb ik zelf een uitgebreide BHV-cursus gevolgd. Als trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid was ik er al van overtuigd dat BHV-ers en de organisatie van de BHV erg belangrijk zijn. Maar ik moet zeggen, na deze niet makkelijke training ben ik er nog meer van overtuigd geraakt. Brandjes blussen, eerste hulp bieden en reanimeren dat moet je blijven oefenen. Hopelijk blijft het bij oefenen en hoef je niet echt in actie te komen. Maar mocht dat laatste nodig zijn, wees goed voorbereid en weet goed wat je wel en niet moet doen.

BHV-ers hebben een voorpost functie. Met andere woorden de eerste minuten zijn belangrijk en daarna kan de hulpverlening er zijn. Vaak kan de BHV-er ervoor zorgen dat de ellende en/of schade niet erger wordt. Soms kan de BHV-er veel betekenen en eerste hulp verlenen aan een slachtoffer en/of een brand blussen. Je moet goed weten in welke situatie je dat nog kan doen. Als de rookontwikkeling te groot is en/of de vlammen meters hoog, is het geen goed idee om de brand zelf te blussen. Mocht de brand kleiner zijn en blussen een optie zijn, dan moet je weten welk type blusmiddel je kan gebruiken. Ook wat betreft de hulpverlening van een slachtoffer komt het nauw. Een slachtoffer verplaatsen, kan in veel gevallen het letsel verergeren.

In de meeste situaties is de rol van de BHV-er erop gericht om te zorgen dat mensen het pand veilig kunnen verlaten en hulpverleners alarmeren en wegwijs maken in het pand en de situatie. Hierbij is een goede voorbereiding van belang. Zorg dat je de vluchtroutes kent, dat de blus- en EHBO-middelen op orde zijn en dat je weet waar deze zich bevinden. En denk er verder aan dat de alarmering, de onderlinge communicatie en afstemming waterdicht is. Als je de ontruiming regelmatig geoefend hebt, weet je nog beter wat je te doen staat. Bovendien brengt een oefening eventuele verbeterpunten en bewustwording van bepaalde risico’s in kaart. Zo kan het alleen maar beter worden.

Mijn ervaring is dat bij veel bedrijven het oefenen nog al eens verzandt. Ook kom ik nog geregeld obstakels in de vluchtwegen tegen, bijvoorbeeld een auto die aan de andere kant van de nooddeur geparkeerd staat of een nooddeur die toch (weer) vergrendeld is vanwege diefstalpreventie. In geval van een ontruiming ten gevolge van een brand kan dat fataal zijn. Ook hoor ik nog wel eens dat er vanwege een roosterprobleem niet altijd (voldoende) BHV-ers aanwezig zijn. Wat als net op dat moment een collega bewusteloos raakt?

Kortom er is nog veel missiewerk te doen. BHV is belangrijk. Dus maak het belangrijk en maak er goed werk van. Het gaat om de veiligheid en gezondheid van ons allemaal.

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.

 

Deel dit bericht