Blog

Dilemma’s bij het schrijven van een OR-reglement

OR-reglement
28 oktober 2021 / Paul Flentge

Nadat een oprichtingscommissie is ingesteld is het schrijven van een OR-reglement één van de eerste stappen van het oprichten van een ondernemingsraad. Nu is daar gelukkig de handreiking van de SER: het voorbeeldreglement. Dit handige document, dat te vinden is op de website van de SER (www.ser.nl), geeft de invuller de mogelijkheid om op de lege plekken zijn keuze te bepalen. Het wijst zich eigenlijk vanzelf.

Maar……..er moeten ook keuzes worden gemaakt, omdat er meerdere varianten mogelijk zijn.

Kiesgroepen

Laten we beginnen met de keuze voor het wel of niet instellen van kiesgroepen in het reglement. De Wet op de ondernemingsraden geeft aan dat het reglement van de ondernemingsraad een voorziening moet hebben waardoor de ondernemingsraad die na de verkiezingen aantreedt een zo breed mogelijke afspiegeling is van de in de onderneming werkzame personen. Dat kan dus in de vorm van kiesgroepen, maar wat zijn dat?

Kiesgroepen zijn selecties van werknemers waarvoor een specifieke zetel wordt gereserveerd. Die zetel moet dan worden ingenomen door een werknemer uit die specifieke selectie (de kiesgroep) en kan ook alleen maar worden gekozen door de werknemers uit die selectie. Een prachtig middel dus om die gewenste spiegel te realiseren. Of toch niet?

De dilemma’s ontstaan door het moeten maken van keuzes rond de indeling van de kiesgroepen. Maken we groepen van afdelingen, van clusters, van functies, van dienstverbanden of nog anders? En hoe fijnmazig maken we dan ons kiesgroepenstelsel? De eerste beperking in de keuzeruimte zit natuurlijk in de beperking van het aantal beschikbare zetels, zoals geregeld in artikel 7 van de Wet op de ondernemingsraden. Je mag wel afwijken van dat zetelaantal. Naar boven en naar beneden en ook even aantallen zijn toegestaan maar daarover kan de directie een veto uitspreken. Een volgend dilemma is het aanwijzen van volumes. Moet je een grotere kiesgroep ook meerdere zetels toewijzen dan een kleinere kiesgroep of krijgt elke kiesgroep per definitie één zetel?

Lastige keuzes: SBI Formaat kan je helpen bij het opzetten van het reglement én de kiesgroepkeuze.

Meer weten over het oprichten van een OR?

Geschreven door Paul Flentge, trainer/adviseur SBI Formaat

In onze volgende blog met betrekking tot het oprichten van de OR bespreken we: het lijstenstelsel of het personenstelsel.

 

Deel dit bericht