Blog

Jij wilt een ondernemingsraad oprichten? Weet je dat zeker?

Ondernemingsraad oprichten
02 september 2021 / Paul Flentge

Geen vertrouwenwekkende kop boven deze blog en dat is meer dan een lokkertje! Maar eerst wat geruststellende woorden. Het oprichten van een OR is zonder meer een goed idee. Een héél goed idee zelfs. En dan niet alleen omdat het hebben van een OR een wettelijke plicht is vanaf 50 werknemers (ongewogen, gewoon koppen tellen, ongeacht contractvorm) maar omdat je door het hebben van een OR een prachtig mooi instrument voor communicatie en meningsvorming hebt. Jij kunt de denkkracht van de verzamelde medewerkers gaan benutten en gaan sparren met een delegatie van de medewerkers.
Maar…….hoe kom ik eigenlijk aan een OR? Dan moet ik zeker van alles gaan regelen?

Om de laatste vraag het eerste te beantwoorden: ja, dat hoort er wel bij en daar zijn ook regels voor omdat de OR nu eenmaal een wettelijk verplicht orgaan is binnen jouw organisatie. Maar daar moeten we niet al te dramatisch over doen hoor: er is hulp beschikbaar!

Je zou kunnen gaan praten met een bevriende ondernemer die al een OR heeft, je kunt aankloppen bij een werkgeversvereniging of je klopt bij SBI Formaat aan. Wij helpen jouw OR graag op weg.
Wij kunnen helpen vanaf de eerste stap (het nadenken over een OR) tot en met de installatie van de kersverse OR en alles wat daar tussen zit, zoals voorlichtingsbijeenkomsten voor de medewerkers, het in orde brengen van de administratieve processen rondom verkiezingen en het opstellen van een OR-reglement.

Je wil graag alles zelf doen? Je houdt niet van dat ontzorggedrag? Dat kan ook. Dan helpen we alleen op de momenten dat jij er niet meer uitkomt of op de momenten dat er keuzes moeten worden gemaakt en jij daarbij twijfelt over de juistheid van je voornemen.

Hulp in huis is natuurlijk ook beschikbaar, maar dan moet je wel al een PVT (personeelsvertegenwoordiging) hebben. De leden van de PVT helpen maar wat graag bij het omvormen van de PVT tot een volwaardige OR. Mocht je niet met een PVT gewerkt hebben, dan is er vast wel een groepje medewerkers die willen plaatsnemen in de oprichtingscommissie.
SBI Formaat kan helpen deze commissie in te richten en aan het werk te zetten. Een beetje van jou zelf en een beetje van ons, zeg maar, maar je mag dat ook co-creatie noemen hoor.

Stappenplan

Een stappenplan helpt je om een OR in jouw bedrijf op te richten.

  • Stap 1: Instellen voorbereidingswerkgroepje
  • Stap 2: Voorlopig reglement
  • Stap 3: Organisatie van de verkiezingen
  • Stap 4: Verkiezingen
  • Stap 5: De OR is verkozen

Een paar voorbeelden uit ons stappenplan

Geschreven door Paul Flentge, trainer/adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht