Blog

Een nieuw contract met een arbodienst of bedrijfsarts in 2022, begin nu!

contract arbodienst
12 juli 2021 / Carolina Verspuij

Bij veel organisaties heeft het contract met de arbodienst of bedrijfsarts een looptijd tot 31 december 2021. Meestal met een opzegtermijn van drie maanden. Dus voor 1 oktober 2021. De OR heeft instemmingsrecht op de keuze van de arbodienst en de inhoud van het contract. Bij een maatwerkregeling gaat het zelfs om overeenstemmingsrecht.
Om als OR je invloed optimaal in te zetten is het belangrijk om al in augustus of september dit onderwerp op de agenda te zetten van je eigen OR en/of VGWM-commissie en daarna bespreekbaar te maken met HR, preventiemedewerker en directie.

Arbobeleid: verzuim en beroepsziekten

De aanpak van verzuim met daarin aandacht voor het voorkomen van werkgerelateerd verzuim en beroepsziekten is een belangrijke pijler van het arbobeleid van een organisatie. Belangrijk is dat het contract met de arbodienst of bedrijfsarts hierbij een toegevoegde waarde heeft. Niemand wil immers ziek worden door zijn werk. Daarnaast hoort ook een goede begeleiding van zieke medewerkers centraal te staan. Medewerkers willen hierin serieus genomen worden en op een goede manier geholpen worden bij terugkeer naar het werk.

Ook zijn door een tekort aan bedrijfsartsen en diverse vormen van taakdelegatie contracten voor arbodienstverlening steeds ingewikkelder.

Een goede keus van arbodienstverlening en een goed uitgewerkt contract draagt bij aan een veilige, gezonde en productieve organisatie waar het prettig werken is.

Ondersteuning

De specialisten van het Expertise team Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat kunnen OR’en hierin ondersteunen. We zorgen ervoor dat jullie je invloed optimaal kunnen inzetten door de juiste stappen te nemen. Daarnaast helpen wij jullie om het contract aan te laten sluiten bij de visie van de organisatie op arbeidsomstandigheden en verzuim en checken wij uiteraard of alle verplichte elementen vanuit de arbowetgeving op een juiste manier zijn verwerkt in het contract.

Neem voor vragen en uitgebreide informatie contact op met het Expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Neem contact op 

Interessante artikelen:

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.

Deel dit bericht