Blog

Arbovisie 2040 – deel 3

arbovisie 2040
01 juli 2021 / Alex Daems

Afbeelding bronvermelding: Arboportaal

In twee eerdere blogs (Arbovisie 2040 deel 1 en deel 2) heb je kunnen lezen over de wijze waarop het ministerie van SZW de Arbovisie 2040 ontwikkelt. Onlangs is er een tussenstand gepresenteerd. Daarin is de medezeggenschap als belangrijk thema in de nieuwe Arbovisie 2040 opgenomen. Meerdere stakeholders hebben in hun inbreng aangegeven de rol van de medezeggenschap belangrijk te vinden voor verbetering van arbeidsomstandigheden(beleid) op organisatieniveau. Het thema is letterlijk geformuleerd als: ‘Een grotere rol voor ondernemingsraden/ personeelsvertegenwoordiging in bedrijven’. De wijze waarop dit zou moeten gebeuren is niet aangegeven. Een mogelijkheid is het versterken en/of uitbreiden van bevoegdheden. Dit is al eerder gebeurd. Denk aan de wetswijziging van 1 juli 2017, waarbij de bevoegdheden van de OR werden uitgebreid om sterker in te zetten op preventie. Daarnaast werd in de wetswijziging veel nadruk gelegd op samenwerking van de OR met de preventiemedewerker, maar ook met de bedrijfsarts. Ook dit kan bijdragen aan een grotere rol van de OR.

Hoofdlijnen tot Arbovisie 2040

Uit de opsomming van thema’s zijn een zevental hoofdlijnen ontwikkeld die moeten leiden tot de Arbovisie 2040. Op basis van deze visie wordt een meer concrete Beleidsagenda 2021 – 2025 geformuleerd. Een relevante hoofdlijn die in 2040 bereikt moet zijn is ‘Verbetering van de naleving van de wet- en regelgeving is over de volle breedte.’ Vaak wordt daarbij gedacht aan meer handhaving, maar ook de medezeggenschap kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze hoofdlijn staat immers centraal in de taakformulering van de OR in WOR artikel 28. Daarin is aangegeven dat de OR als taak heeft ‘het bevorderen van de naleving van voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn’. De werkgever heeft weliswaar de taak om wettelijke voorschriften na te leven, maar kennelijk is daar een stimulerende factor bij nodig. Er is heel veel te zeggen over de wijze waarop de OR deze stimulerende taak kan uitvoeren. In de praktijk zien wij dat OR’en hier heel beperkt gebruik van maken. Vaak blijft het bij geïnformeerd worden over de stand van zaken, waarbij dan ook nog eens sterk wordt ingezoomd op incidenten en details. Er zijn binnen de huidige regelgeving tal van mogelijkheden om deze stimulerende rol verder te versterken. Daarnaast is het zeer wel denkbaar dat de Beleidsagenda 2021 – 2025 hier invulling aan geeft. Het hiervoor genoemde thema van de grotere rol voor ondernemingsraden kan hier zeker aan bijdragen. Enkele vragen om voor je eigen OR te beantwoorden?

  • Hoe geeft jullie OR invulling aan de stimulerende rol van de OR op het gebied van arbeidsomstandigheden(beleid)?
  • Wat is daarvan de toegevoegde waarde?
  • Hoe is daarbij de samenwerking met andere stakeholders, binnen en buiten de eigen organisatie?

Wil je hierover doorpraten en niet wachten op de Beleidsagenda, stuur dan een ArboGezondheid@sbiformaat.nl naar Team Arbo & Gezondheid van SBI Formaat.

Het nieuwe kabinet zal na advies van de SER een standpunt innemen over de Arbovisie 2040. Op basis van de visie wordt de Beleidsagenda opgesteld. Stakeholders worden betrokken bij het invulling geven van de beleidsagenda.

Wordt vervolgd

Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.

Deel dit bericht