Blog

Pakkende Vraag

12 april 2021 / Mireille Keereweer , Ellen Leijdekkers

Een moment voor ontmoeting en uitwisseling

Ja beste OR-lid…. Wat is jouw antwoord op onderstaande vragen? Hoe doe jij dat in coronatijd?

Het vereist best moed om OR-lid te zijn in deze tijd. Er komt veel op je af met al die besluiten om anders te gaan werken. En dan ben je ook nog vertegenwoordiger van een achterban die je niet ziet. Een ding weten we zeker, je bent niet alleen. En hoe leuk is het om over de grenzen van jouw eigen organisatie te kijken? Een aantal enthousiaste OR-leden en ambtelijk secretarissen heeft de zoomlink naar de pakkende vraag gevonden. Ook iets voor jou? Elke woensdag krijg je de kans om met OR-leden uit diverse branches jouw praktijk te spiegelen.

  • Hoe verrassend is het om toevallig met allemaal voorzitters uit diverse organisatie even bij elkaar te zitten in een breakout room en te vertellen hoe je met tegenstellingen omgaat en hoe je dat probeert te overbruggen?
  • Hoe inspirerend is het om te horen dat een zorginstelling met de petten van de Bono werkt bij lastige besluiten?
  • Hoe fijn is het om even te blijven hangen en je een gouden idee krijgt van je mede OR-collega of begeleider zodat je net weer even verder kan om de zwijgers meer te betrekken bij de besluitvorming?
  • Of die ene tip hoe je beter de achterban kunt raadplegen door virtuele rondleidingen of virtuele koffiemomenten te organiseren?

Er gaat heel veel goed in ons OR-werk maar ik besef dat ik bij de ander mijn aannames moet checken op wat de ander wil of vind. Dat komt de verbinding ten goede. (Pascale van Oers, OR CIZ)

Hoe gaan we te werk?

We starten met een korte inleiding en hebben dan een pakkende vraag voor jou. Een vraag die pakt en die je uitnodigt nieuwsgierig te zijn. Dan splitsen we in kleine groepen van maximaal drie mensen waarin er ruimte is voor ieders perspectief. In de dialoog met de ander ontmoet je elkaar en dit geeft inzicht voor jou en jouw rol in de medezeggenschap. We sluiten gezamenlijk af met enkele reacties in de chat en reflecties uit de groep.

De pakkende vraag onderzoek je samen met andere mensen die actief zijn in de medezeggenschap. Daarbij heeft niemand het monopolie op de waarheid. We overtuigen en adviseren elkaar niet en we hoeven elkaar ook niet te helpen.

Dit is voor jou, als lid van de medezeggenschap als:

  • je de behoefte hebt een ritme te hebben in het ontmoeten en geïnspireerd te blijven;
  • je de behoefte hebt om andere OR-leden op een zinvolle wijze te ontmoeten;
  • je alles uit deze bijzondere tijd wilt halen;
  • je nieuwsgierig bent hoe je vragen die jou pakken, kunt gebruiken voor jezelf en je OR-werk.

Waarom doen we dit?

Wij, als SBI Formaat, nemen dit initiatief van Pakkende Vraag omdat we verbinding belangrijk vinden. Omdat medezeggenschap meer dan ooit belangrijk is in een tijd met veel onzekerheden. Wij geloven dat verbinding met elkaar energie en beweging creëert waarin iets nieuws kan ontstaan. Wij zijn in de gelegenheid jullie zo’n platform te bieden.

Sluit aan bij onze digitale ontmoetingen

Alles in deze bijzondere tijd heeft impact en dus ook op jou en je rol in de medezeggenschap. Daarom heten we je welkom met een vraag die pakt, die raakt en die je als OR-lid in beweging zet samen met andere OR-leden.

Elke woensdag van 09.00 tot 09.30 uur een Pakkende Vraag.
Vanaf 08.50 uur ben je welkom.

Meld je kosteloos aan

Geschreven door Ellen Leijdekkers en Mireille Keereweer, trainers/adviseurs SBI Formaat.

Deel dit bericht