Blog

Strategische personeelsplanning

CAO en OR - SBI Formaat
18 maart 2021 / Pieter Kas

Werken aan mooie organisaties – Strategische personeelsplanning

Het was fijn om deze week weer eens live te trainen met een OR. Het motto van de OR is “dromen over de toekomst, daden in het nu”. Een mooi motto, zeker als het gaat over strategische personeelsplanning.

“Dromen over de toekomst, daden in het nu”

De dromen gaan bij strategische personeelsplanning over de toekomstige organisatie en de mensen die daarvoor nodig zijn.  Hoe ziet de organisatie er uit, welke impact hebben bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen, hoe verandert de markt.
Ik merk bij klanten op dit moment dat de focus erg op het hier en nu ligt; hoe overleven wij de crisis. Dat geldt zeker voor bedrijven die in het hart worden getroffen, waar hun product of dienst niet meer verkocht kan worden of waar materialen gewoon niet meer worden aangeleverd door allerlei beperkingen. Ik zie echter ook bij klanten en in mijn organisatie dat de crisis ook veranderingen in een versnelling brengt. Het biedt kansen, als je er maar op weet in te springen.

De horizon is voor veel bedrijven dichtbij. Dromen lijken soms even on hold gezet of zijn aan het veranderen. Toch is het belangrijk om als organisatie een blik vooruit te houden, de horizon verder neer te leggen en na te denken over de impact van ontwikkelingen op uw organisatie en wat dit betekent voor medewerkers. Wat verandert er in het hart van uw organisatie, welke competenties zijn nodig om succesvol te zijn in de toekomst? En hoe maak je die droom dus waar?

Een van de eerste stappen in strategische personeelsplanning is een beeld neer te zetten van de toekomst, de ontwikkelingen in kaart te brengen en waar nodig scenario’s te ontwikkelen voor de toekomst. Het is belangrijk voor mensen om een richting te hebben. Dat merk ik nu ook in deze coronacrisis. Het hebben van perspectief is belangrijk, dat helpt de realiteit onder ogen te zien en er naar te handelen, als organisatie en als individu.

Naast de richting is het bij strategische personeelsplanning ook belangrijk te kijken naar de kwaliteit van het personeelsbestand. Op basis van het toekomstperspectief maak je als organisatie een inschatting welke impact dit heeft voor functies en mensen. Welke mensen heb je nu in dienst, over welke kwaliteiten beschikken zij en zijn deze voldoende om in de toekomst succesvol te zijn? Strategische personeelsplanning biedt instrumenten om dit in kaart te brengen.

Het uiteindelijke resultaat van Strategische personeelsplanning is een actieplan. Welke acties ga je nu en in de toekomst ondernemen om de “gap” tussen droom en realiteit te overbruggen. Dat vraagt acties op het brede terrein van HR. En het vraagt om beweging bij medewerkers. Vanuit het toekomstperspectief mag je als organisatie van medewerkers verwacht dat ze mee bewegen en zich ontwikkelen. De medewerker mag van de organisatie verwachten dat ze de mogelijkheid krijgen om dat te doen. Dit alles vraagt om investeringen voor de toekomst en actie(s) in het hier en nu.

De OR kan met de bestuurder en HR meekijken naar de toekomst, nadenken over scenario’s en vanuit een werknemersbril kijken naar de impact. Strategische personeelsplanning en de uitkomsten hiervan vormen een belangrijke basis voor de OR om voorstellen te beoordelen of initiatieven te doen om het HRM-beleid aan te scherpen. Denk aan investeringen in opleidingen, mobiliteitstrajecten, duurzame inzetbaarheid. Het vraagt ook om met medewerkers in gesprek te gaan over hun dromen. Willen medewerkers met de organisatie meebewegen of willen ze een andere richting uit. Veel bedrijven en CAO’s bieden daarvoor mogelijkheden in de vorm van budgetten.

In deze coronatijd is het misschien juist tijd om stil te staan bij de toekomst. Voor mens en organisatie. Dromen over waar je over 5 jaar staat en daar nu actie in ondernemen.

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur, loopbaan & teamcoach SBI Formaat

Meer informatie?

SBI Formaat organiseert diverse trainingen over deze thema’s en kan uw organisatie en OR begeleiden in het toepassen van strategische personeelsplanning.

OR & strategische personeelsplanning

OR & duurzame inzetbaarheid

Het goede gesprek (maatwerk training)

 

HR

Lees meer HR artikelen en blogs

Deel dit bericht