Blog

Mediators laten meekijken

mediation
03 november 2020 / Karin Mulder , Joost Oude Groen

Een bemiddelingsgesprek tussen de OC en de directie

In een grote onderwijsinstelling is er onenigheid tussen de Raad van Bestuur en de Medezeggenschapsraad. Meer specifiek is er gedoe tussen de Onderdeelscommissie die bestaat uit vijf docenten (OC) van één van de faculteiten en de faculteitsdirectie. De OC verwijt de directie eenzijdige wijzigingen in onderwijsprogramma’s door te voeren en de directie verwijt de OC dat ze (te) laat reageren op voorstellen en als ze dat doen dat ze dan veel te gedetailleerd kijken naar de plannen die voorliggen. Recent is één van de leden van de OC uit frustratie opgestapt en voor de directie gaf dat aanleiding tot herbezinning.

Via het ambtelijk secretariaat werden wij benaderd met de vraag om een bemiddelingsgesprek te begeleiden tussen de OC en de directie. We hebben afspraken gemaakt over vertrouwelijkheid en konden daarna aan de slag. In een sessie die een middag duurde hebben we het ongenoegen over en weer op tafel kunnen krijgen. Er bleken meer verwijten te liggen dan puur op het vlak van de samenwerking rond onderwijsvernieuwing. De OC kon kwijt dat ze de directie niet vertrouwde omdat ze deze ervan verdacht te werken aan verkapte bezuinigingsmaatregelen. De directie kon kwijt dat het de leden van de OC ervan verdacht vooral uit te zijn op het bevechten van persoonlijke zaken in plaats van de werken in het belang van alle onderwijspersoneel én studenten.

Tijdens het gesprek zijn verder afspraken gemaakt voor het werken aan plannen rond vernieuwing van het onderwijs in het komend collegejaar. Er is een programma afgesproken waarin de directie de OC in staat stelt deze plannen tijdig te kunnen toetsen in haar achterban én bij de studentenraad. Zo ligt er minder (tijds)druk op het proces en kan de OC tijd nemen om de details die ze tegenkomt in haar werk om te werken naar grote lijnen en deze in te brengen in het overleg met de directie. Verder is afgesproken dat wanneer de vernieuwingsplannen rechtstreeks raken aan het werk van één van de OC-leden dat dit betreffende lid zich in elk geval niet als voorzitter c.q. woordvoerder opwerpt om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

Ook werd in het gesprek onderkend dat men regelmatig tijdens vergaderingen opmerkt dat de sfeer lijkt te verharden maar dat daar dan niet op wordt geïntervenieerd. Er is afgesproken dat men de komende twee vergaderingen één van onze mediators laat meekijken en als dat nodig is laat ingrijpen op het proces om daar samen op te reflecteren en van te leren. Zo lijkt in één sessie van een middag de situatie weer te zijn vlot getrokken en zien directie en OC voldoende basis om verder te werken.

Geschreven door Joost Oude Groen & Karin Mulder, trainers/adviseurs SBI Formaat.

SBI Formaat heeft gekwalificeerde mediators, bemiddelaars, in huis die u kunnen helpen om weer met elkaar in gesprek te komen en werkbare afspraken voor de toekomst te maken.

Lees meer over mediation

 

Deel dit bericht