Blog

Organisatieniveau: werkstress resultaten

12 oktober 2020 / Nicole Pikkemaat

Scan werkstress

Het projectteam Werk en Privé balans SBI Formaat heeft in het kader van de week van de werkstress 2019 een scan ontwikkeld die november 2019 op de website van SBI Formaat is geplaatst. Gedurende die week hebben in totaal 308 personen de scan ingevuld waarvan 262 personen het onderdeel individueel niveau. De uitkomst daarvan is te zien in onderstaand overzicht.

Organisatieniveau: concrete maatregelen nodig!

Op organisatieniveau scoren de volgende onderdelen opvallend negatief:

  • De oorzaken van werkstress worden in onze organisatie voldoende onderzocht.
  • In onze organisatie worden concrete maatregelen getroffen om (negatieve) werkstress te voorkomen.
  • In onze organisatie wordt regelmatig voorlichting gegeven over werkstress aan alle medewerkers.

Als trainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid kom ik bij veel organisaties. De uitkomsten komen overeen met wat ik zie in de praktijk. Vaak is werkstress wel een belangrijk thema, maar slagen organisaties er onvoldoende in om concrete maatregelen te treffen. Werkstress staat op de agenda, er wordt over gesproken. Trainingen om medewerkers weerbaar te maken en medewerkers informeren over voorzieningen zoals het preventief spreekuur van de bedrijfsarts en/of bedrijfsmaatschappelijk werker gebeurt vaak wel. Maar dan …..

Ik raad aan om goed werk te maken van de risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E) en in dit geval ook de diepgaande RI&E psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De volgens de Arbowet verplichte RI&E is bij uitstek een instrument, waarbij alle oorzaken van werkstress in kaart gebracht worden. Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak met concrete maatregelen. Zo voldoet de werkgever aan de wet en is er een mooi plan om met werkstress aan de slag te gaan. Dat doet de werkgever natuurlijk niet alleen. Input en betrokkenheid van medewerkers is belangrijk en ook de OR heeft veel invloed. De OR heeft instemmingsrecht op hoe je de RI&E uitvoert en op het plan van aanpak. En daarna begint het echte werk: de maatregelen uitvoeren (niet alleen de eenvoudige!), erover blijven praten, communiceren over de getroffen maateregelen, voorlichting geven over (nieuwe) voorzieningen, evalueren en blijven verbeteren!

Meer weten?

Kijk voor verdiepende blogs en artikelen:

Kijk eens bij ons aanbod:

De trainingen kunnen we ook op maat voor uw organisatie verzorgen. Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht