Blog

Strategische OR gewenst! Medewerkers betrekken bij eigen vraagstukken

strategie OR - overleg
23 juli 2020 / Mariska Pikaart

In het Webinar met Jos de Blok dat SBI Formaat hield, stelde Jos de Blok dat OR-en vaak te veel bij het establishment van de bestuurder zijn gaan horen. Niet alleen voegen zij zo weinig waarde toe, ook was het verwijt dat OR-en op deze wijze de eigen invloed van de professionals op de werkvloer verkleinen.

Aandacht voor leiderschap

Jos de Blok vindt de aandacht voor leiderschap het probleem van deze tijd. Zaken die in de lijn met derden opgelost worden in plaats van met de professionals op de werkvloer. Als de OR niet uitkijkt doet hij hieraan mee. Waarom moet er eigenlijk een laag tussen de werkvloer en de bestuurder zitten? Zeker in de zorg is de dialoog rondom de zogeheten zelfsturing of zelforganisatie al een tijd aan de gang. Duidelijk is dat zonder autonomie zelfsturing een farce is.

De vraag is of de OR inzet op het vergroten van de autonomie van de werkvloer of dat deze een spreekbuis blijft voor de werkvloer. En of dit dan een vehikel is of een bekrachtiging.

Andere rol OR

De WOR die in het midden van de vorige eeuw ontwikkeld is, had een sterk emanciperend karakter. Medewerkers werden niet sterk genoeg geacht om goed voor zichzelf en hun belangen op te kunnen komen. Nu zo’n 7 decennia later is de emancipatie van werknemers niet te vergelijken met de situatie van toen. Wordt het niet tijd om het functioneren van de OR anders in te richten? Ook prof. Rienk Goodijk pleit voor een andere rol van de OR. Hij stelt dat de OR alleen in de toekomst meerwaarde heeft als hij zich richt op de strategische vraagstukken van de organisatie.

Er zijn al vernieuwingen in de medezeggenschap die met een zogenaamde Kern OR werken en meer de medewerkers direct betrekken bij vraagstukken die hen aangaan, waarbij de OR meer een bewakende rol heeft ten aanzien van de procedure en het proces. De inhoudelijke invloed wordt bij de direct betrokkenen gelegd.

Kortom OR-en herzie jouw positie binnen de organisatie en herijk processen: meer directe invloed voor werknemers voor vraagstukken die hen aangaan. Wordt hierin meer een procesbewaker. En herzie jouw eigen positie en rol ten aanzien van de strategische vraagstukken en het spel wat hierbij gespeeld wordt met onder andere de RvT.

Geschreven door Mariska Pikaart, senior trainer/adviseur

Maak gebruik van onze activerende training om vraagstukken van jouw organisatie anders aan te pakken, en professionaliteit en medewerkers te bekrachtigen bij organisatieontwikkeling!

Meer info over de training

Deel dit bericht