Blog

Organisaties moeten draaien om de professionaliteit van hun werknemers

zorg OR
22 juni 2020 / Coby Franken , Mariska Pikaart

In ons Webinar met Jos de Blok werd duidelijk dat hij vooral pleit om de professionaliteit van medewerkers voorop te zetten bij sturingsvraagstukken van de organisatie. De professionaliteit van de zorgprofessionals maakt dat de vraagstukken rondom de zorg beter en doeltreffender opgelost kunnen worden dan door sturing vanuit de lijn. En waar kunnen nu beter oplossingen vandaan komen dan van de direct betrokken professionals?

Veel organisaties worden anders aangestuurd, organisatie belangen; productie en financiële doelstelling domineren vaak boven vakinhoudelijke belangen. Vooral voor zorgorganisaties leidt dit tot oneigenlijke situaties. Meer dan om het behalen van productiedoelstellingen zou de primaire vraag moeten zijn: Wat heeft de klant nodig? En hoe organiseren en bieden wij dit het beste? In het Webinar gaf ruim een derde van de deelnemers aan dat het bij hun organisatie vaak nog te veel om organisatiebelangen draaide. Kost om over na te denken, zeker ook voor de medezeggenschap.

Interessant is in dit kader ook zijn gedachte over leiderschap. Leiderschap niet doen! Jos de Blok geeft aan dat hij niet leidt en hier veel complimenten voor krijgt. Ook deze vraag is voor de medezeggenschap interessant. Behalve de vraag; Wat leidt onze organisatie?, komt hier ook de vraag; Wie leiden vooral onze organisatie? En wie bepalen hier de vraagstukken die op de agenda staan? Is de werkvloer en zijn de professionals leidend of moeten zij vooral het management volgen?

De boodschap aan de medezeggenschap was: blijf niet te veel in je formele rol als OR dan kom je te veel in een formele positie te staan, zoals de directie en het management. De OR zou zich meer hard moeten maken voor de positie van de professionals. Zorgen dat oplossingen en agenda van de organisatie geleid worden door de werkvloer!

Geschreven door trainer/adviseurs Coby Franken en Mariska Pikaart.

Maak gebruik van onze activerende training om vraagstukken van jouw organisatie anders aan te pakken, en professionaliteit en medewerkers te bekrachtigen bij organisatieontwikkeling!

Meer info over de training

Deel dit bericht