Blog

SeRIEus: risico’s van een te dynamische RI&E

Risico's RI&E
30 januari 2023 / Nicole Pikkemaat

De wereld om ons heen en binnen bedrijven verandert snel. Daarmee veranderen risico’s (snel). Als preventiemedewerker moet je de RI&E actueel houden en geregeld aanpassingen invoeren.  Toch een appel voor alle preventiemedewerkers: pas op voor een te dynamische RI&E!

Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is een ideaal middel om de arbeidsomstandigheden op een gestructureerde wijze te verbeteren. Alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting moeten in kaart gebracht worden. De Arbowet geeft aan dat de RI&E moet worden aangepast als de opgedane ervaring, gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden of de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening daartoe aanleiding geven. Verbouwingen, een verandering in het productieproces, nieuwe werkwijzen zoals hybride werken, een reorganisatie en/of aanscherping van een grenswaarde van een stof waarmee je bedrijf werkt, zijn voorbeelden die om een aanpassing of vernieuwing van de RI&E vragen.

Risico’s van een te dynamische RI&E

In bijgaand artikel benoemt onze trainer/adviseur Nicole Pikkemaat een aantal risico’s van een te dynamische RI&E. Daarna geeft ze handvatten om die risico’s te ondervangen en adviezen voor een solide aanpak van de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak.

Klik op de afbeelding hieronder om verder te lezen.


RI&E

Het expertiseteam Arbeid en Gezondheid helpt je graag met al je RI&E vragen of bekijk de cursus Arbobeleid: RI&E en plan van aanpak.

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Deel dit bericht