Blog

De Arbowet in 2017

wijziging Arbowet
20 januari 2017 / SBI Formaat

De Arbowet zal per 1 juli 2017 wijzigen. Op 27 januari zal deze wijziging als hamerstuk in de Eerste Kamer worden behandeld. Deze wijzigingen zijn niet zomaar tot stand gekomen. Afgelopen jaren is er volop discussie gevoerd over deze wijzigingen. Een van de punten is de mogelijkheid tot een second opinion (niet te verwarren met het deskundigenoordeel van het UWV). Dát de medewerker het recht krijgt op een second opinion is nu duidelijk, maar welke procedures precies moeten worden gevolgd vooralsnog niet. Deze procedures worden nog uitgewerkt in het Arbobesluit.

Tijdens het actualiteitencollege over de nieuwe Arbowet, dat SBI Formaat samen met het ministerie van SZW heeft georganiseerd, bleek dat er veel vragen zijn over de voorgestelde wijzigingen. Vragen zoals: ‘Hoe moet de medewerker een second opinion aanvragen?’ ‘Wie bepaalt wie de second opinion mag uitvoeren?’ ‘Hoe zorgen we ervoor dat de bedrijfsarts de werkplekken meer kan bezoeken?’. Allemaal regelingen waar u als ondernemingsraad instemmingsrecht op heeft! Ik vind het dan ook belangrijk dat OR, preventiemedewerker en HR goed op de hoogte zijn van deze wijzigen. Want als de wet (en straks ook het besluit) definitief zijn aangenomen, is er werk aan de winkel. De contracten met de arbodiensten, bedrijfsartsen (en hoogst waarschijnlijk ook de beleidsdocumenten) moeten worden aangepast aan de nieuwe wetgeving. Dit biedtkansen want dit geeft de mogelijkheid om deze documenten eens goed onder de loep te houden.

SBI Formaat kan u hierbij helpen. Wij bieden een implementatietraject aan (in samenwerking met het ministerie van SZW) waarbij wij u ondersteunen om uw Arbobeleid, uw verzuimbeleid en uw contract met de arbodienstverlener aan te passen aan de nieuwe eisen die de Arbowet stelt. Meer informatie over het implementatietraject leest u hier.

Omdat het actualiteitencollege zo’n groot succes was, wordt dit college herhaald. Op 24 maart 2017 wordt u in een ochtend bijgespijkerd, en bent u helemaal op de hoogte van de wijzigingen in de Arbowet. Lees hier meer over het actualiteitencollege.

Deel dit bericht