Blog

2017, het jaar van de medezeggenschap, of…

vooruitkijken
13 december 2016 / Jaap Jongejan

Als we nu (al) terugkijken naar 2016 dan zien we in ieder geval dat voorspellen zijn waarde heeft verloren. Polls, verkiezingen en stemgedrag gaven andere uitslagen dan verwacht.
Van referendums over Oekraïne, de Brexit, in Italië (Renzi) tot de verkiezing Clinton/Trump, het lijkt alsof de wereld de wereld niet meer is. Dat geldt voor de tegenstemmers en de voorstemmers.
Moeten we dan niet meer vooruit kijken en moeten we voorzichtiger zijn met voorspellingen?

Ik denk dat we per definitie vooruit moeten kijken, maar alleen als we voldoende achterom gekeken hebben. Als we zeker weten dat we mensen meenemen in ons vooruit kijken en denken.
Vooruit kijken met als doel iedereen te helpen, zorgt ervoor dat de uitkomst voorspelbaar is en zekerheid biedt. Dan wordt ‘vooruit kijken’ geen synoniem voor ‘vernieuwen zonder te verbeteren’.
De organisatie is een spiegel van de maatschappij, daar werken namelijk dezelfde mensen als waarmee we samen wonen. Dichtbij in onze eigen organisatie kunnen we zelf aan de knoppen van verbeteren zitten. Kunnen we wel kiezen om iedereen mee te nemen in het vooruit kijken, slimmer denken en beter doen. Daar zijn we wel in staat om zonder te spindocteren, zonder halve waarheden, zonder populisme echt te communiceren met iedereen in de organisatie.

Voor ons heeft iedereen in de organisatie een belangrijke rol in het oprecht communiceren, in het iedereen meenemen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt is een oude uitspraak die nog steeds actueel is.
Als ik vooruit kijk, kan 2017 het jaar van de medezeggenschap worden. De medezeggenschap pakt dan het voortouw, toont leiderschap in oprecht communiceren, in vooruit kijken en omzien. Organisaties waarin vooruit kijken en omzien de kern van samenwerken is, kunnen het voorbeeld worden voor de samenleving. Daarmee wordt onze  samenleving de spiegel van organisaties. Daar wonen namelijk dezelfde mensen als waarmee we samenwerken.

Graag werken we in 2017 samen met u aan vooruitkijken met alle mensen en omzien naar alle mensen in uw organisatie!

Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat

Deel dit bericht