Blog

Medezeggenschap zorg in de coronacrisis

zorg coronacrisis medezeggenschap
18 maart 2020 / Coby Franken

Door het coronavirus en de maatregelen worden alle ondernemingen en organisaties diep getroffen. Per sector is dit heel verschillend. Voor de zorg en publieke sector betekent het vaak een extra inzet en beroep op medewerkers om vooral beschikbaar te zijn. Werktijden worden aangepast. Overuren moeten worden gemaakt. Verloven worden ingetrokken.

Van zorgmedewerkers wordt gevraagd om ondanks eigen bezorgdheid en zelfs eventuele lichte gezondheidsklachten toch te komen werken. Dat is nogal wat. Medewerkers in de zorg werken met hart en ziel en gaan vaak verder dan hun persoonlijke grens zou aangeven. Zorgmedewerkers verdienen daarom extra steun en waardering. Voor nu is dat vooral ad hoc beleid en kijken wat kan en wat verantwoord is. Bedenk wel: gezondheid en veerkracht van zorgmedewerkers vraagt ook nu aandacht want de crisis is niet morgen al voorbij. We moeten het wel even volhouden met elkaar.

Wat betekent dit voor de medezeggenschap

Medezeggenschappers zijn ook gewoon medewerkers die met hart voor de zaak en de klanten alle aandacht nodig hebben voor de doorgang van noodzakelijke activiteiten. Daarnaast is ook de medezeggenschap een belangrijke partner bij het nemen van ingrijpende besluiten.

Daarom adviseren we medezeggenschapsorganen, besturen en directies het volgende:

  1. Zorg als OR zoveel mogelijk betrokken te blijven bij de interne discussies die worden gevoerd en biedt als bestuur/directie ruimte aan suggesties die vanuit de medezeggenschap en werknemers worden gedaan.
  2. Welke beslissingen ook worden genomen, bespreek deze in elk geval vóóraf samen als bestuurder/directie en OR.
  3. Zorg dat de OR bereikbaar is voor medewerkers, laat weten dat je er bent en luistert naar input, signalen en zorgen.
  4. Realiseer dat de OR een belangrijke bron is voor input van medewerkers. Die input kan de kwaliteit van beslissingen verhogen.
  5. Evalueer zodra daar ruimte voor ontstaat als bestuur/directie en OR het gelopen proces en de genomen beslissingen, met als doel daarvan te kunnen leren.

SBI Formaat ondersteunt de medezeggenschap in deze tijden met informatie en advies. Houdt onze website in de gaten. Wij publiceren met grote regelmaat blogs en artikelen over medezeggenschap in tijden van corona. Heb je OR-vragen omtrent de coronacrisis? De OR advieslijn is de hele werkdag bereikbaar!

Wij wensen alle betrokkenen in alle organisaties veel sterkte en goede zorg, juist ook voor het personeel!

Deel dit bericht