Blog

Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (15)

duurzame inzetbaarheid zelfreflectie perspectief
06 juli 2016 / SBI Formaat

Duurzame inzetbaarheid in perspectief

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien is belangrijk. Dat is wat wij zeker de afgelopen maanden hebben geconcludeerd. Het is maar vanuit welke positie, context, omgeving, generatie, levensfase, cultuur en persoonlijkheid je het bekijkt. Dat maakt duurzame inzetbaarheid lastig en makkelijk tegelijkertijd. Het is maatwerk en dus niet te vatten in een faciliterende tool. Het vraagt om zelfreflectie, en dat begint dus heel simpel: bij jezelf. Of toch niet zo simpel?

In deze tijd is reflecteren (op jezelf) een belangrijke competentie. In het onderwijs, in het werk. Hoe leer ik, welke keuzes maak ik en hoe voelt dat? In de werkpraktijk zie ik dan ook dat nieuwe generaties waarde hechten aan persoonlijke groei en ontwikkeling, en het creëren van gedeelde waarden. Wat kan ik hier leren? Het innovatief vermogen is groot. Welk gezamenlijk doel hebben wij? Welke waarde voeg ik toe? Reflecteren is een manier van leren. Leren en verbinden staan bij nieuwe generaties centraal.

Maar wat als je bent opgegroeid in een tijd waarin zelfreflectie niet of nauwelijks aan de orde was? Als je het werk bent gaan doen wat je vader of moeder ook deed? Als je werd verteld dat je werk moest vinden waar je de meeste zekerheid in vond. Een werkplek waar je tot je pensioen gegarandeerd werk en loon had. Wat als werk betekende, brood op de plank. Niets meer en niets minder. Wat als jouw werkgever tevreden was met de taken die je netjes uitvoerde. Dag in dag uit. Waar de manager de baas was en niet een coach die jou betrekt in visie en voorziet van feedback op jouw talenten. Duurzame inzetbaarheid gaat over nu én de toekomst. Maar die toekomst is toch ver weg?

Waarschijnlijk heb je dan net even met wat mindere regelmaat nagedacht over je droom(baan), plan B en je diepere drijfveren. Het oriënteren op de omgeving en het onderzoeken van eigen gedrag is simpelweg nieuw. Aangesproken worden op je vitaliteit en feedback krijgen op jouw competentieontwikkeling is hartstikke eng. Ik begrijp dan ook goed dat het in de praktijk nog niet zo eenvoudig is. Werken aan je eigen duurzame inzetbaarheid. Wat houdt dat dan in?

Vorige week kwamen medewerkers uit het MKB bijeen op ons landgoed Zonheuvel in Doorn om ervaringen uit te wisselen. Individuele mensen stonden op en spraken uit waar het bij hen over gaat.
“Ik moet wat aan mijn gezondheid doen om mijn werk te kunnen blijven doen.” En “Ik ben niet meer gelukkig in het werk wat ik nu doe. Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.” Ik had een gevoel van trots bij deze mensen. Mensen die wellicht tot die tweede groep horen. Niet gewend zijn aan reflecteren of het onzekere opzoeken. Ik hoop dan ook dat werkgevers hun waardering uitspreken naar deze individuele mensen die uit hun comfortzone stappen en een stapje extra of anders willen gaan zetten. Op de eerste plaats, voor zichzelf.

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien en individueel concreet maken is belangrijk. Vind je het spannend, drink een kop koffie met een collega die bewust bezig is met zijn of haar eigen inzetbaarheid. Soms is het net wat makkelijker samen, dan alleen.  

Suzanne Kastermans, adviseur/accountmanager SBI Formaat

Deel dit bericht