Blog

Communities of Practice, wat doet een reorganisatie met de veiligheid?

arbo reorganisatie flexwerk SBI Formaat
17 mei 2016 / Carolina Verspuij

Communities of Practice: leren door te doen. Dat was het uitgangspunt van de medewerkers van Gemeentelijk Havenbedrijf in Antwerpen waarover de interessante scriptie: ‘Ships in the Storm’ van Marie-Claire Troost gaat (Masterstudie Cultuur, Organisatie en Management).

De matrozen werkten in vaste teams en op vaste schepen. De nieuwe matrozen leerden de kneepjes van het vak van hun oudere collega’s tijdens het werk. Elk schip had zijn eigen eigenaardigheden en zijn eigen team wat daar goed op was ingespeeld.

Toen kwam de introductie van het Flexmatrozensysteem. Nieuwe roosters, kortetermijnplanning en steeds een ander schip en ander team. Elke matroos flexibel en multi-inzetbaar. Heeft dit effect op de veiligheid? Helaas, de ongevallen namen toe met als gevolg uitval van matrozen en hoge kosten voor schades aan de schepen.

Conclusie: de reorganisatie, flexibilisering, heeft een negatief effect op de veiligheid.

Mooi zijn de aanbevelingen uit dit onderzoek:

  • Koester de Communities of Practice.
  • Koester unieke menselijke capaciteiten.
  • Betrek medewerkers in het ontwerp van de reorganisaties.
  • Luister naar ervaringen van slachtoffers van arbeidsongevallen.

Volgens mij zijn veel teams in verschillende organisaties Communities of Practice. Een team is meer dan een optelsom van alle individuele leden. Goed om hier in je bedrijfsvoering rekening mee te houden. Het heeft namelijk vast niet alleen maar gevolgen voor de veiligheid…

Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid, SBI Formaat

Bronvermelding  Rijkswaterstaat / Joke Bolier-van Beek

Deel dit bericht