Blog

Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (2)

thuiswerken duurzame inzetbaarheid pyjama directeur hr ondernemingsraad
28 januari 2016 / SBI Formaat

Al zit je in je pyjama!

Aan alle directeuren in ons land,

Laten we beginnen met dat ik jullie best wel begrijp. Je ziet de verzuimcijfers toenemen. HR of de ondernemingsraad zet het punt ‘vitaliteit’ op de agenda. Je leest dat 1 miljoen Nederlanders kampt met burn-out klachten.
Je probeert er enigszins zelf grip op te houden door de slogan “verzuim is een keuze” te introduceren en thuiswerken rigoureus af te schaffen. Want dan weet je helemaal niet meer wat er gebeurt. (On)macht over een probleem dat je niet weet te tackelen. Dan kom je tot de conclusie dat dat niet de manier is en dat er faciliteiten moeten zijn voor medewerkers. Je belt de fruitboer en regelt een mooie deal met de sportschool in de buurt.

Helaas. Het verzuim neemt sluipend toe en op langere termijn zijn mensen minder productief en creatief. Door bezuinigen is er geen geld voor opleiding, eveneens voor de fruitboer…
Door de werkdruk is er geen ruimte meer in het hoofd voor inspiratie. Door gestress hangt er een negatieve sfeer en daalt de betrokkenheid. Mensen raken gefrustreerd, proberen alle ballen in de lucht te houden en dan, pats boem, trekt het lichaam de stekker eruit. Zoals gezegd, 1 miljoen Nederlands kampt met burn-out klachten. Voldoende wetenschappelijke onderzoeken om serieus door te nemen. Wat kun je als werkgever nu zelf (praktisch) doen?

Wat wel te doen?

Dit antwoord is niet makkelijk. Wij zien bij veel organisaties dat de faciliteiten en instrumenten er vaak wel zijn. Twee essentiële zaken worden vergeten. 1. (voorbeeld)gedrag en -cultuur en 2. het individu.

Uitspraken als; “Het staat niet op mijn takenlijst”, “Als je doet wat je leuk vindt, raak je nooit overspannen” en  “We hebben daar toch een tool voor?” zijn funest. Ja, ook wanneer een directielid het zegt.
Wees een voorbeeld voor de mensen om je heen. Zo is er Herman, die elke maand een middagje ontspannen gaat vissen in the middle of nowhere en medewerkers haken aan. Geen formeel demotivatiegesprek op kantoor. Een gesprek aan de waterkant over het leven, zorgen en wensen.
Nog mooier; het mag, het hoeft niet!
Irene. Ze loopt haar tweede marathon en daarmee inspireert ze medewerkers om meer te bewegen. Cultuur maak je samen en daarmee ook een gezonde werkomgeving.

Ieder individu ervaart werkdruk anders. Dat maakt het ook lastig. We beleven gebeurtenissen verschillend, elk lichaam is anders en we gaan verschillend om met werk. Je collega heeft zijn leven anders ingericht dan jij en ook dat is een factor in dit verhaal.
In plaats van medewerkers te laten struikelen over instrumenten die je top-down aanbiedt, vraag hen in gesprekken wat hen gelukkig en gezond houdt in deze job. Bespreek het al vanaf het sollicitatiegesprek en bespreek het eigenaarschap hierin. We zijn er tenslotte zelf bij. Zo vertelde een directeur mij vorige week dat deze gesprekken een betere investering zijn geweest dan welke tool dan ook. En niet geheel onbelangrijk; het kost helemaal niets!

De prachtigste i-deal hoorde ik deze week: “Als jij voor, tussen of na je werk een rondje gaat skeeleren met de hond of als je een dag thuis werkt, dan doe jij dat. 🙂 Al zit je in je pyjama! We weten wat we aan elkaar hebben en welk resultaat er moet worden behaald. “

Een directeur naar mijn hart.

Lees hier deel 1 in de blogserie Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. Wat brengt mensen in beweging?

Suzanne Kastermans, adviseur/accountmanager SBI Formaat

Deel dit bericht