Blog

Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (1)

duurzame inzetbaarheid participatie
13 januari 2016 / Wim Oolbekkink

Wat brengt mensen in beweging?

SBI Formaat voert momenteel voor 25 MKB-bedrijven opdrachten uit in het kader van de regeling Duurzame Inzetbaarheid vanuit MKB Nederland. Minister Asscher stelde in 2015 vijf miljoen euro beschikbaar voor MKB-bedrijven om te werken aan het vormgeven van beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Een team van zes adviseurs bedient een verscheidenheid aan MKB-bedrijven. Van maakindustrie (scheepsschroeven, papiermachines, bouw) via ICT-bedrijven naar Retailbedrijven en groothandels. Kenmerk van de aanpak? Aansluiten bij wat de klant nodig heeft. En in de meeste gevallen is het dankbaar werk. Want er is veel te doen op het brede terrein van de duurzame inzetbaarheid.

Een van de terugkerende thema’s is wel de vraag: ‘hoe zorgen we ervoor dat mensen in beweging komen?’ Want veel ondernemers zien wel een bui hangen. Hun personeelsbestand vergrijst, er is te vaak te weinig aandacht geweest voor het werven en opleiden van nieuwe mensen. Men is gewend te roeien met de riemen die voorhanden zijn. En MKB-ondernemers zijn doorgaan praktisch ingesteld. Het gaat over de business van vandaag. De zorgen zijn voor morgen. En met de crisis koud achter de kiezen kan ik ze geen ongelijk geven.

De kunst is dus om heel goed te luisteren naar wat er nodig is, wat realistisch is en wat aansluit bij wat al in gang is gezet. Want onderschat een ondernemer nooit. Hij/zij is als geen ander in staat om hoofd hart en handen te verbinden en succesvol in te zetten. Niet voor niets is het MKB-bedrijf de kurk waar onze economie op draait. Onze adviseurs moeten dus niet alleen hun hoofd meebrengen (met veel kennis over duurzame inzetbaarheid, arbo, arbeidstijden, HR-beleid etc. etc.), soms vermijden we bewust de term duurzame inzetbaarheid omdat de ondernemer er jeuk van krijgt. Onze adviseurs nemen ook hun hart en handen mee en snappen wat mensen in beweging brengt. Dat maakt het werk er zeer veel boeiender en leuker op. En dat leidt soms tot onconventionele voorstellen als ‘’laat je mensen eens een maand bij de buren rondkijken en nodig je buurtwerknemers uit bij jou”. Of: ‘’maak een koffertje met instructies voor duurzame inzetbaarheid dat medewerkers meenemen naar de plek waar ze werken (steeds vaker niet op het bedrijf zelf)’’. “Help medewerkers zicht te krijgen op wat hen gelukkig maakt in hun werk.’’ Dan is duurzame inzetbaarheid wat je op de koop toe krijgt. In april organiseert het ministerie van SZW een zogenaamde Pay-it-forward dag. Onze MKB-klanten zullen daarbij betrokken worden om te vertellen over wat hen een stap verder heeft gebracht op het terrein van de duurzame inzetbaarheid.

Wim Oolbekkink, Projectleider MKB Duurzame inzetbaarheid bij SBI Formaat

Deel dit bericht