Blog

Dood door werk in 2015

arbo werk nicole pikkemaat
24 december 2015 / Nicole Pikkemaat

Werkgever en OR: een voornemen voor 2016: structurele aandacht voor arbo

De laatste maanden van 2015. Ik lees berichten over incidenten op het werk. Ik moet daar over schrijven. Het is erg, te erg! Zie hier een aantal voorbeelden met de links, zodat u naar interesse verder kunt lezen:

  • Kolencentrale Borselle sluit vervroegd naar aanleiding van een reeks incidenten, waarvan een dodelijk ongeval: lees het hier.
  • Het Openbaar Ministerie eist in het hoger beroep twee, drie en vier jaar cel geëist tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider van Chemie-Pack, dat in januari 2011 getroffen werd door een enorme brand op het terrein waar honderden containers met chemicaliën stonden. De schade is beraamd op 75 miljoen euro en de gevolgen voor het milieu waren groot. Veel mensen hebben melding gemaakt van gezondheidsklachten: lees het hier.
  • Het werken in dieselrook blijkt schadelijker dan tot nu toe werd gedacht. Een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot zeven extra doden op honderd werknemers, zo blijkt uit een conceptrapport van de Gezondheidsraad: lees het hier.
  • Mensen die werkweken maken van 55 uur of meer, lopen 33 procent meer risico op een beroerte dan werknemers die het bij een week van 35 tot 40 uur houden, blijkt uit een analyse van een groot aantal onderzoeken uitgevoerd door University College London: lees het hier.
  • Jaarlijks overlijden er naar schatting 3000 mensen door beroepsziekten: lees het hier.

Dit is in de media. Wat we te zien krijgen is het topje van de ijsberg. Onder water is nog meer. Het gaat niet alleen om harde veiligheidsrisico’s. Er zijn sluipmoordenaars, onzichtbare risico’s en/of slechte arbeidsomstandigheden waar je niet gelijk dood aan gaat.

Dit moet anders in 2016. Werkgever en ondernemingsraad: zorg dat arbo belangrijk wordt! Een goed begin is de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting uitgebreid inventariseren en meer dan dat. Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak, waarin de maatregelen en termijnen vermeld zijn. Iedere werkgever is dat verplicht. De OR heeft veel invloed. De uitvoering van de RI&E is instemmingsplichtig en ook het plan van aanpak. Begin nu! Morgen is te laat. U voorkomt rampen, incidenten, verzuim, hinder, veel gedoe en ellende. U krijgt: gezonde, fitte en productieve medewerkers. Een beter voornemen voor 2016 kunt u niet hebben.

Natuurlijk is er ook veel goeds te melden op het gebied van arbeidsomstandigheden. Mijn voornemen voor 2016 is om daarover te schrijven. Werkt u aan een goed verhaal, laat het weten!

Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur Arbo en extern vertrouwenspersoon

Deel dit bericht