Blog

De RI&E: doel of middel

(RI&E) Risico evaluatie plan van aanpak
23 januari 2020 / Alex Daems

Dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft op het Plan van aanpak van de RI&E is over het algemeen wel bekend. Dat ditzelfde recht ook van toepassing is aan de voorkant, namelijk de wijze waarop een RI&E wordt uitgevoerd, is minder bekend. Ik zie weinig ondernemingsraden die hierbij betrokken worden of zelfs willen zijn. Toch is de wijze van uitvoering erg belangrijk en medebepalend voor de uitkomsten.

De uitvoering van de RI&E is een wettelijke verplichting (Arbowet, artikel 5) en moet geregeld worden. De wet geeft wel aan dat er eerst de risico’s moeten worden geïnventariseerd en vervolgens worden geëvalueerd. De RI&E moet worden getoetst en er wordt een Plan van aanpak opgesteld. Er kunnen nog meer (tussen)stappen worden genomen. Zo kan ook de OR ergens in het traject worden betrokken. Voor de wijze waarop de uitvoering wordt gerealiseerd is niet één universele aanpak. Er zijn dus keuzemogelijkheden.

Is de uitvoering van de RI&E een doel of middel?

Een belangrijke keuze is het doel van de RI&E. Is de uitvoering van de RI&E een doel op zichzelf of is het een middel voor verbetering van de arbeidsomstandigheden? In het eerste geval wordt minimaal ingezet om toch een positief resultaat bij de toetsing te behalen. In de praktijk betekent dit relatief veel bureauwerk en weinig betrokkenheid van medewerkers. De RI&E is bij dit doel vaak een instrument van de preventiemedewerker. In het tweede geval is de betrokkenheid van medewerker juist wel belangrijk. Zij worden geïnformeerd over het belang van een goede RI&E en over de uitkomsten. Daarnaast participeren medewerkers én de OR door middel van vragenlijsten, interview of gespreksgroepen om tot een goede inschatting van de risico’s en de oplossingen te komen. Ook leidinggevenden spelen een actieve rol. Zij zijn samen met de werknemers de eigenaar van de RI&E. De preventiemedewerker heeft hierbij een meer ondersteunende rol.

Beide doelen hebben dus een verschillende aanpak. Het doel van de RI&E wordt vaak niet expliciet uitgesproken, maar is na enig doorvragen wel te achterhalen. Helaas zien we te vaak een minimale inspanning om uitvoering te geven aan de wettelijke verplichting van de RI&E.

 

Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Meer informatie over expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht