Blog

Check je gezondheid

fietsplan initiatiefvoorstel werkstress werkplezier
17 november 2015 / Carolina Verspuij

Tijdens de Week van de Werkstress kun je van ons elke dag een blog verwachten. Vandaag blog 2: Check je gezondheid.

Gezondheid is een belangrijk issue in de media en aan de borreltafel. Recentelijk nog de discussie over het eten van bewerkt vlees en rood vlees en het aangepaste advies van de Gezondheidsraad over gezond eten.

Stress en daarmee ook werkstress is een belangrijke risicofactor voor onze gezondheid. Zowel voor onze geestelijke als onze lichamelijke gezondheid. Zelf ben ik een fanatieke hardloper en hardlopen helpt mij in het tegengaan van stress. Zoals één van onze bekendste lange afstandlopers, Kamiel Maasen, het recentelijk omschreef: “Op het ritme van de passen worden de  gedachten geordend en creatieve ideeën geboren”.

Niet iedereen heeft een passie voor hardlopen en dat is ook niet nodig. Wat zelfs veel beter help bij het tegen gaan van (werk)stress en daarmee bedraagt aan het gezond ouder worden is dagelijks voldoende bewegen. Vandaag tijdens de tweede dag van de Week van de Werkstress staat “Check je gezondheid” centraal.

Een mooie manier om hier als bedrijf invulling aan te geven is bijvoorbeeld Het Nieuwe Fietsplan. Van de Nederlandse beroepsbevolking woont bijna 50% van de medewerkers binnen een straal van 15 km van het werk. Deze afstand is goed te overbruggen met de (elektrische) fiets. Het Nieuwe Fietsplan is een initiatief van Natuur & Milieu en Gazelle. De werkgever kan buiten de werkkostenregeling (WKR) medewerkers stimuleren om met de fiets naar hun werk te gaan. Dit kan financieel door de volgende vergoedingen te geven:

  • Een km-vergoeding van maximaal 19 cent per kilometer
  • Een renteloze lening voor de aanschaf van een (elektrische) fiets
  • Beide mogelijkheden kunnen ook worden gecombineerd: de medewerker betaalt de renteloze lening af met de kilometervergoeding.

Mocht je dit een leuk initiatief vinden voor je eigen bedrijf of organisatie dan kun je een initiatiefvoorstel (Word-document ) vinden op onze website.

En mocht je, net als ik, liever hardlopen dan fietsen in de strijd tegen stress, je kunt het ook goed combineren.

Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht