Blog

Wijziging Arbowet (deel 3): Versterking van de positie van de preventiemedewerker

arbowet preventiemedewerker wijziging ondernemingsraad sbi formaat
03 november 2015 / Carolina Verspuij

De voorgestelde wijzigingen van de Arbowet van mei 2015 kunnen worden samengevat in zes hoofdpunten. Eerder ben ik ingegaan op de mogelijkheid om als werknemer een second opinion te vragen bij een andere bedrijfsarts, en het basiscontract arbodienstverlening. Nu staat de versterking van de positie van de preventiemedewerker centraal.

Mijn ervaring van de laatste jaren is dat in veel bedrijven de positie van de preventiemedewerker onvoldoende stevig en onafhankelijk is. In de voorgestelde wijziging van de Arbowet wordt hier aandacht voor gevraagd. Het voorstel is om het volgende toe te voegen aan lid 13: ‘Indien in het bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is ingesteld wordt de keuze van de deskundige werknemer en diens positionering bepaald met instemming van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging’. Dit met een verwijzing naar de Wet op de Ondernemingsraden. Dus naast instemming op het takenpakket van de preventiemedewerker heeft de medezeggenschap nu ook expliciet instemming op de persoon en op diens positie binnen de organisatie.

Deze voorgestelde aanpassing in de Arbowet gaat voor de vakcentrales nog niet ver genoeg. Zij zien graag een rechtstreeks gekozen preventiemedewerker door de werknemers. Dit staat voor hen meer garant voor een onafhankelijke positie van de preventiemedewerker en geeft op een juiste manier invulling aan de Europese Kaderrichtlijn hierover. De reacties op de voorgestelde wijzingen worden nu verwerkt. In 2016 zullen we zien wat hier het exacte resultaat van is. Zorg als OR dat je op de hoogte blijft!

Nu alvast meer weten over de preventiemedewerker? Op 25 november 2015 organiseert de Stichting van de Arbeid een Arbomarkt met als thema: Pak het risico aan dat u niet wilt lopen. Ik geef deze middag een workshop over de preventiemedewerker. U kunt zich kosteloos aanmelden.

Begin december ga ik nader in op het consulteren van de bedrijfsarts door alle medewerkers. Mocht je nu al meer willen weten over alle voorgestelde wijzigingen in de Arbowet, lees dan mijn artikel hierover of kom op 18 februari 2015 naar onze themacursus over de Wijziging van de Arbowet.

Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid en Gezondheid, SBI Formaat

Deel dit bericht