Blog

Jaarplan Inspectie SZW: meer preventie in 2020

Arbo OR
13 januari 2020 / Carolina Verspuij

Voorkomen is beter dan genezen

Een oud spreekwoord maar zeker van toepassing bij veilig en gezond werken. Niemand wil slachtoffer worden van een arbeidsongeval of ongewenst gedrag en niemand wil ziek worden door zijn/haar werk.

De Inspectie SZW sluit hierbij aan in 2020. Om veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te creëren is het naleven van de verplichtingen uit de arbowetgeving van groot belang. Dit met als doel om arbeidsrisico’s te beheersen en arbeidsongevallen te voorkomen. Dit alles start bij het hebben van een kwalitatief goede risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Helaas is de RI&E bij een groot aantal bedrijven nog steeds niet aanwezig. Dat de Inspectie SZW nu direct een boete kan opleggen aan bedrijven die geen goede RI&E hebben helpt hopelijk bij de naleving hiervan.

De RI&E vormt de basis voor een goede arbozorg, dus niet een zo goedkoop mogelijke RI&E die niet voldoet aan de kwaliteitseisen maar een kwalitatief goede RI&E met betrokkenheid van medewerkers en de juiste deskundige én een plan van aanpak waarin maatregelen staan die daadwerkelijk bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving en ook volgens plan wordt uitgevoerd! Mocht het toch mis gaan en de inspecteur staat op de stoep na aanleiding van een gemeld ongeval dan zal de inspecteur breed kijken naar de algemene veiligheidssituatie in uw bedrijf. Dit wordt de gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek genoemd.

Ook dit jaar staat weer de terugdringing van blootstelling aan gevaarlijke stoffen hoog op de agenda. 1 op de 6 medewerkers heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. De werkgever moet aantoonbaar verantwoordelijkheid nemen om medewerkers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Aansluitend hierop volgt het thema beroepsziekten. Jaarlijks overlijden er 4.100 mensen ten gevolge van beroepsziekten waarvan 3.000 door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Beroepsziekten is nog te veel een blinde vlek binnen bedrijven en bij bedrijfsartsen.

Als laatste noemt de Inspectie SZW meer aandacht voor het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en het tegen gaan van arbeids(markt)discriminatie.

Dit geeft de volgende top 5 voor 2020:

  1. Versterken inzet arbozorg (m.n. de RI&E)
  2. Gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek
  3. Gevaarlijke stoffen
  4. Beroepsziekten
  5. PSA en arbeids(markt)discriminatie

 

Het ARBO-event van SBI Formaat op 11 februari 2020 sluit aan bij deze top 5. Op deze dag is er o.a. aandacht voor een kwalitatief goede RI&E, veiligheid en PSA. Erik Scherder zal de dag starten met zijn visie op het PSA-onderdeel werkdruk met als insteek: Hoe drukker, hoe beter!

Meer informatie over het event

Daarnaast kunnen onze specialisten uit het expertiseteam Arbeid & Gezondheid jou bijstaan op het brede vlak van arbeidsomstandigheden en verzuim middels trainingen en advies.

Meer informatie over expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Samen werken aan een gezonder en veiliger 2020, dat lijkt mij een mooi startpunt, ook voor dit jaar.

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht