Blog

Advies binnen twee dagen

adviesaanvraag spoed ondernemingsraad OR SBI Formaat
06 oktober 2015 / Els van der Valk

Daar ligt hij toch nog onverwachts op de mat, de adviesaanvraag. Onder geheimhouding en zonder sociaal plan. Twee kantjes maar, met verwijzing naar eerder verstrekte informatie. De ondernemingsraad is immers de afgelopen maanden steeds geïnformeerd over de onderhandeling met de gemeente. Het dringend verzoek is om advies binnen twee dagen. Want elke dag langer kost het bedrijf veel geld. Geld dat er niet is, omdat de gemeente de subsidie per 1 januari stopzet. Dat zou de welzijnsstichting de kop gaan kosten.

Wat doe je dan als ondernemingsraad? Op je strepen staan en eerst alle informatie opvragen? Of meegaan in de paniek en binnen twee dagen een positief advies afgeven?

Samen met een ondernemingsraad heb ik de afgelopen week gezocht naar een manier om hier mee om te gaan. Gezocht naar prioriteiten en een strategie bepaald. Contact gelegd met de vakbonden, een spoedberaad met de Raad van Toezicht belegd. Afgesproken met de bestuurder dat er een sociaal plan komt vóór de ontslagaanzegging. En dat er op korte termijn een beleidsplan voor de komende jaren wordt opgesteld waar de ondernemingsraad tijdig bij betrokken wordt. Niet binnen twee dagen, maar nog net voor de deadline van 1 oktober heeft de OR zijn advies opgesteld. Het advies om meer in het management en minder in de uitvoerende functies te snijden, is door de bestuurder overgenomen. Hij moet wel, een maand uitstel zou het bedrijf  immers de kop gaan kosten.

Els van der Valk

Deel dit bericht