Medezeggenschap na de fusie
Wat gebeurt er met de OR na de fusie? Blijft die gewoon bestaan? Je bent immers gekozen voor een bepaalde periode. Of komt er met de nieuwe organisatie ook een nieuwe vorm van medezeggenschap? Wie gaat daar eigenlijk over?
In een fusieproces heeft de OR veel om over na te denken en te adviseren. Je zou verwachten dat in de Wet op de Ondernemingsraden keurig is geregeld hoe de medezeggenschap mee verandert met de zeggenschap. Dat is maar beperkt. Wat moet de OR dan doen? Het meest voor de hand liggend is om te zoeken naar wat er wel is geregeld en zo te handelen in de geest van de WOR, als het niet in de Wet zelf is beschreven.
Wettelijk geregeld
De Wet op de Ondernemingsraden geeft aan dat de bestuurder verantwoordelijk is voor de medezeggenschap. Dat betekent dat er verkiezingen moeten worden gehouden bij de start van de nieuwe onderneming. Je kan je afvragen of dat wel praktisch is. Meestal moet er nog veel worden afgesproken over het primaire proces, zit nog niet iedereen op zijn plek en is de organisatie nog niet helemaal “ingericht”. Is dit een goed moment om verkiezingen te organiseren? Bovendien zou dan al voor de fusie gestart moeten worden met de organisatie van de verkiezingen omdat die een aantal maanden in beslag neemt.
Alternatieven
Zijn er alternatieven? De ondernemingsraad kan met de bestuurder afspraken maken over een tijdelijke medezeggenschapsstructuur totdat de verkiezingen worden gehouden. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant of ondernemingsovereenkomst zoals staat beschreven in de WOR artikel 32. Welke mogelijkheden zijn er? Wat spreek je af?
Je zou kunnen afspreken dat de “oude” ondernemingsraden blijven bestaan tot de nieuwe verkiezingen worden gehouden. Het voordeel hiervan is dat het vertrouwen van de medewerkers in het fusieproces wordt vergroot. Immers: “hun” OR kan nog hun belangen behartigen tot een tijdje na de fusie. Er is ook voldoende tijd om de verkiezingen te organiseren. De bestuurder zou evenwel de overlegvergadering meer dan één keer moeten houden, wat misschien niet zo efficiënt is.
Tijdelijke ondernemingsraad
Een andere afspraak zou kunnen zijn om de “oude” ondernemingsraden samen te voegen in een tijdelijke of bijzondere ondernemingsraad (TOR of BOR). Met deze TOR kan de bestuurder overleggen. Een punt van aandacht hierbij is de verhouding in de TOR: evenveel OR-leden voor beide of naar verhouding van het aantal personeelsleden?
Het is belangrijk dat de toekomst van de medezeggenschap voor de daadwerkelijke fusie worden besproken. Gezamenlijke afspraken zorgen ervoor dat de overgang naar de nieuwe situatie beter kan verlopen. Voor de OR kunnen afspraken over de medezeggenschap een belangrijk punt vormen bij het advies over de fusie. De OR wil immers niet alleen de belangen van de organisatie, maar ook de belangen van medewerkers kunnen vertegenwoordigen.
Onze adviseurs kunnen ondersteunen bij fusie en het opstellen van convenanten.
Bekijk hier ons expertise team
Geschreven door organisatieadviseur Geertrude van Amerongen