Blog

Gevaarlijke stoffen en veiligheidscultuur

18 september 2019 / Alex Daems

Onder invloed van (overheids)campagnes, de RI&E en schadeclaims die het gevolg zijn van jarenlange blootstelling gaan bedrijven er toe over om meer werk te maken van gevaarlijke stoffenbeleid. Dit betekent vaak een nader onderzoek naar de aard, effecten en de blootstelling. Het komt er op neer dat het bedrijf aan de wettelijke regels wil voldoen (compliance). Een en ander wordt vervolgens schriftelijk in systemen vastgelegd en aan de werknemers bekendgemaakt.

Bewustzijn vergroten

In een tweetal onderhoudsbedrijven was dit niet genoeg. Medewerkers moeten niet alleen bekend zijn met de regels rondom het werken met gevaarlijke stoffen, maar zich ook bewust zijn van de risico’s, de omgevingsfactoren en de effecten.

Bewustzijn vergroten is bij deze bedrijven meer dan een keer een toolbox organiseren. Bewustzijn maakt deel uit van een versterking van de veiligheidscultuur: de ambitie om een trede hoger te komen op de veiligheidscultuurladder. De bedrijven ambiëren een proactieve cultuur. Dit betekent dat er beter, anders gecommuniceerd moet gaan worden.

Medewerkers betrekken

Medewerkers moeten meer en actief betrokken worden bij maatregelen, besluiten en bij verandering van gewoonten. Hiervoor is het goede gesprek, de dialoog, een belangrijk middel. Er ligt ook een belangrijke taak bij het management, zoals het duidelijk uitspreken over de gestelde doelen, gewenste waarden en voorbeeldgedrag.

Dit maakt dat het werken met gevaarlijke stoffen meer is dan het naleven van regeltjes, waarbij de motivatie van buitenaf wordt opgelegd. Medewerkers zijn bij voorkeur intrinsiek gemotiveerd en voelen zich verantwoordelijk voor het juist omgaan met gevaarlijke stoffen. Positieve effecten zijn een laag ziekteverzuim, minder ongevallen en incidenten en een hoge productiviteit.

Alex Daems, trainer/ adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht