Blog

Waarom geheim?

29 augustus 2019 / Tineke de Rijk

In de “wandelgangen” heeft iedereen het erover. Er moeten mensen uit, want het gaat niet goed. Maar op iedere vraag van de OR om informatie hult de bestuurder zich in stilzwijgen. En dan ineens ligt er, gestempeld met geheimhouding, een adviesaanvraag reorganisatie.

De OR zit er goed mee in de maag. Want waarom geheim als het voor iedereen wel duidelijk is dat er wat moet gebeuren? Zo zien de mensen op de werkvloer dat er vrijwel geen uitzendkrachten meer ingehuurd worden en de productie van een paar lijnen terugloopt. Daar is geen onderzoek voor nodig. Met gewoon de ogen openhouden is dat te constateren.

De OR wordt al maanden lang door de achterban bestookt met vragen. En dan nu niets zeggen? Zich terugtrekken in de vergaderzaal en zich verplicht in stilzwijgen hullen? Dat voelt echt niet goed. Daarbij komt dat de adviesaanvraag de OR heeft doen schrikken. Zo is een van de voorstellen het reduceren van vaste krachten met 40 % en die naar gelang van de behoefte vervangen door uitzendkrachten.  Ga dat maar eens voor je houden.

Bovendien zijn de ervaringen met uitzendkrachten niet alleen positief. Door de krapte op de arbeidsmarkt krijg je voor de productie soms mensen die niet echt veel kunnen. Regelmatig worden die na een paar dagen weer weggestuurd. Dan is er al veel, productietijd, verloren aan het inwerken en uitleggen. Voor de direct leidinggevenden een heel gedoe want de geplande doelen worden niet gehaald en de vaste mensen zijn ontevreden.

Wat te doen? De OR besluit om drie van de leidinggevenden in de productie uit te nodigen om dit te bespreken. Aan hen wordt eveneens geheimhouding gevraagd. Zij noemen onder andere dat er aan de minder rendabele productielijnen mensen werken die met wat bijscholing elders ingezet kunnen worden. Sowieso is het volgens hen mogelijk om met verschuiving qua werk het aantal, dure, uitzendkrachten te verminderen. Met het nodige rekenwerk weet de OR dit aan te tonen. En de bestuurder? Die geeft toe dat strikte geheimhouding wel wat te ver ging en gaat met de voorstellen van de OR aan de slag.

Deel dit bericht