Neem het letterlijk! STOP met gevaarlijke stoffen
Hoe meer ik me verdiep in de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, hoe meer ik de titel van deze blog letterlijk wil gaan nemen.
In de wereld van de arbeidsomstandigheden staat STOP voor de aanpak van de risico’s volgens de STOP-strategie: Substitutie, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen en als het echt niet anders kan, Persoonlijke beschermingsmiddelen.
Wat ik bedoel met letterlijk nemen is serieus kijken naar de ‘S’ van substitutie, dus echt stoppen met het gebruik van gevaarlijke stoffen waaraan medewerkers kunnen worden blootgesteld.
In november 2017 is er een aangrijpend boek verschenen over een dodelijk ongeval ten gevolge van blootstelling aan een gevaarlijke stof. Ik heb het hier over het boek: Toon. De impact van een dodelijk arbeidsongeval. Dit boek is geschreven door nabestaanden, Karien van der Loo-van de Sande en Patrick van de Sande.
Toon is samen met een collega omgekomen door het inademen van argongas. Argongas zorgt er voor dat je geen zuurstof meer kunt opnemen via je longen waardoor je komt te overlijden. Argongas is net als bijvoorbeeld koolmonoxide acuut toxisch. Stoffen als kwartsstof, houtstof, dieselrook, lasrook en isocyanaten (o.a. in lijmen, verf en isolatieschuim) zijn chronisch toxisch. Het effect merken we hiervan pas op de lange termijn en kan uiteindelijk leiden tot de dood.
In het boek Toon is op een duidelijke en aangrijpende manier weergeven wat een dodelijk ongeval doet met de directe naasten en welke gevolgen dit heeft op vele vlakken in hun leven.
Op indrukwekkende wijze wordt weergeven dat de straf, lees de boete voor het bedrijf, nooit hoog genoeg is in relatie met het verlies van een geliefde. Daarom gaan de nabestaanden in gesprek met het bedrijf over de uitvoering van een veiligheidsverbeterplan wat er voor moet gaan zorgen dat (dodelijke) ongevallen worden voorkomen.
Waar mensen werken kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen. Deze zijn niet altijd te voorzien en te vangen in regels. Gezien de mogelijk grote gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen: dodelijk op de korte of op lange termijn is het de moeite waard, of beter ben je zelfs verplicht, om als bedrijf serieus na te denken over alternatieven voor deze stoffen die niet of minder gevaarlijk zijn.
Als SBI Formaat dragen we ons steentje bij aan de bewustwording rond blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Op 14 februari 2019 hebben wij samen met het ministerie van SZW ons jaarlijkse ARBO-event georganiseerd met dit jaar als centraal thema de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Ook hebben we een groot aantal trainers van SBI Formaat opgeleid tot ambassadeurs gevaarlijke stoffen. Zij kunnen vragen naar het bewustzijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij de bedrijven waar ze training geven.
Wil je nu aan de slag met bewustwording van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en heb je daar wat ondersteuning bij nodig als medezeggenschap, dan kun je gebruik maken van één van onze 10 implementatietrajecten.
Meer informatie over het implementatietraject
Ook is het mogelijk om op 12 september in de middag in gesprek te gaan met andere bedrijven en deskundigen over het terugdringen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Themamiddag Aanpak blootstelling gevaarlijke stoffen
Op de website van het Ministerie van SZW staat uitgebreide informatie over gevaarlijke stoffen en staan mooie voorbeelden uit de praktijk.
Carolina Verspuij, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid