Mindmappen: efficiënt en kritisch lezen

U wordt als OR-lid ongetwijfeld ook bedolven onder verschillende notities, verslagen en discussiestukken. Ze moeten kritisch worden gelezen en vaak gebeurt dat onder tijdsdruk.

Tijdens de cursus van SBI Formaat leert u doelgerichter om te gaan met OR-teksten, waardoor u tijd wint en oog houdt voor de grote lijnen. U kunt de sterke en zwakke punten in een verhaal opsporen en kunt met theorie over het gebruik van argumenten en de opbouw van beleidsteksten nog kritischer omgaan met schriftelijke informatie.

Daarnaast maakt u kennis met mindmapping; een techniek om informatie, gedachten en denkpatronen in beeld te brengen. Het helpt u om nieuwe verbanden te zien, op andere ideeën te komen en overzicht te behouden. U leert teksten snel te analyseren met een methode die u tijd bespaart en beslist plezier oplevert.

Inhoud

Efficiënt lezen:

 • Welke factoren beïnvloeden de moeilijkheid of belangrijkheid van een tekst?
 • Hoe onderscheidt u hoofd- van bijzaken?

Kritisch lezen:

 • Bij welke woorden, uitdrukkingen of zinsconstructies moet u extra opletten?
 • Hoe leest u tussen de regels door?
 • Goede en slechte argumenten.
 • De analyse van een beleidstekst.

Mindmapping:

 • De structuur van een tekst doorzien en snel tot de kern doordringen.
 • Sterke en zwakke punten in een verhaal benoemen.
 • Tijd en energie besparen door het doelgericht omgaan met informatie.

Werkvormen

Korte inleidingen, lees- en selectieopdrachten (individueel en in groepen).

Certificaat

In deze training werkt u aan de competentie ‘analytisch vermogen’. Na afloop van deze training ontvangt u een certificaat voor deelname waarop de bijbehorende competenties staan.

Programma

9:15 - 9:30

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

9:30 - 12:30

 • Aanvang training
  Kennismaking en toelichting op het programma.
   

  Informatie

  Wat is informatie en wanneer is iets informatief?
  De OR ontvangt informatie van de bestuurder of een stafafdeling. Daarnaast zij er diverse informatiebronnen die kunnen worden geraadpleegd. Efficiënt lezen betekent dat u selectief met informatie omgaat. U maakt kennis met enkele principes van efficiënt lezen.
   

  Leesstrategieën

  Het gebruik van leesstrategieën heeft alles te maken met het doel waarom je een tekst leest. Getoond wordt dat deze strategieën kunnen helpen bij efficiënt lezen. Verschillende tekstsoorten, de beleidsanalyse, de redenering en het taalgebruik passeren de revue. We gaan de leesstrategieën toepassen op enkele korte teksten. 
   

  Mindmapping

  Mindmapping, letterlijk ‘het denken in kaart brengen’, is een methode om snel en effectief informatie te verwerken. Deze techniek helpt u om informatie, gedachten en denkpatronen in beeld te brengen. Het ondersteunt u om nieuwe verbanden te zien, op andere ideeën te komen en overzicht te behouden.

12:30 - 13:30

 • Pauze en lunch

13:30 - 16:30

 • Tussen de regels door…
  De hele middag staat in het teken van het kritisch lezen. Veelal wordt kritisch gekeken naar wat er wel staat. Wij laten het daar niet bij en proberen op een gestructureerde manier te ontdekken wat er niet staat. U maakt kennis met criteria en vragen die helpen bij kritisch lezen. U oefent kritisch lezen.
   

  Techniek en toepassing van mindmapping

  Mindmapping werkt volgens een aantal principes. U past deze toe op teksten en een opdracht.
   

  Toepassing

  Aan de hand van een door u meegebrachte tekst gaat u de vier leesstrategieën toepassen en maakt u tegelijkertijd gebruik van Mindmapping.

16:25 - 16:30

 • Afronding en einde van de training

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
NL
Telefoon:
030-2348300