LIFO®: sterke kanten versterken

Denkt u dat u veel meer kunt dan u nu laat zien in het OR-werk? Wilt u uw inzicht vergroten in uw persoonlijke gedragsstijl? Wilt u productiever worden? Of wilt u een bijdrage leveren aan het versterken van het onderling begrip in de ondernemingsraad? Dan is deze training iets voor u.

Tijdens het OR-werk worden verschillende type mensen gedwongen om samen te werken. Dat vraagt om aanpassingsvermogen bij de ondernemingsraadleden; men moet werken met een stijl die niet ‘eigen’ is. Dit kan leiden tot veel onbegrip, ergernis, stress en energieverlies.

De LIFO®‐methode helpt u deze spanningen en conflicten in de samenwerking te analyseren en te doorbreken. LIFO® is erop gericht prestaties van mensen te optimaliseren, en om de sterke kanten van personen die moeten samenwerken te stimuleren. De methode geeft inzicht in de persoonlijke gedragsvoorkeur in routinematige situaties en in situaties waarin het spannend wordt. Daardoor ontstaat een betere basis voor samenwerking, waardoor de effectiviteit van de communicatie en besluitvorming in het OR-team wordt verhoogd.

Na deze training bent u in staat om de gedragskenmerken die horen bij de 4 LIFO®-stijlen te benoemen en te herkennen in uw OR-praktijk. Zo kunt u bijvoorbeeld de diverse gedragsstijlen in het overleg en tijdens de onderhandelingen met de bestuurder herkennen en daarop inspelen. Verder kunt u eenvoudiger commissies samenstellen en taken delegeren door rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de verschillende OR-leden.

Doordat uw sterke eigenschappen in kaart zijn gebracht door het invullen van de LIFO®‐vragenlijst heeft u meer helderheid in uw persoonlijke drijfveren en de daaruit voortvloeiende communicatiepatronen. Vanuit deze basis kunt u een stijl van persoonlijk leiderschap ontwikkelen, die helpt effectiever te zijn binnen het OR-team. Daarnaast bent u in staat te variëren in uw communicatiestijlen en kunt u persoonlijke uitdagingen op basis van uw profiel benoemen.

Quotes van deelnemers:

“Nu weet ik waarom ik me zo irriteerde aan dit OR-lid en ik weet nu dat we hem in de ondernemingsraad heel hard nodig hebben.”

“We kregen niets voor elkaar, maar omdat we nu in oplossingen denken en niet in problemen zegt onze bestuurder zo maar ja tegen ons voorstel!”

“Ik heb geleerd mijn principes kort en nadrukkelijker naar voren te brengen, zodat anderen weten waar mijn mening vandaan komt en ik meer bereik in een discussie.”

Programma

9:00 - 9:30

 • Ontvangst met koffie en thee

9:30 - 12:30

 • De 4 LIFO®-stijlen

  Volgens de LIFO®-filosofie leeft ieder individu vanuit een aantal normen en waarden. Hierdoor ontwikkelt iedereen een persoonlijke gedragsstijl die bepalend is voor de manier van optreden en handelen in interactie en communicatie met anderen. Het is de kunst om de sterke eigenschappen niet te overdrijven en te weten hoe we om kunnen gaan met stijlen waarin we zelf laag scoren.

  Werkwijze:

  • Interactieve inleiding over de vier LIFO®stijlen: de helper, de denker, de doener en de verbinder;
  • Herkenning van de stijlen;
  • Verdieping eigen profiel en plan van aanpak voor persoonlijke effectiviteit.

12:30 - 13:30

 • Lunch

13:30 - 16:50

 • Het matchen van stijlen

  Het gaat niet om goed of foute stijlen. Maar bent u ook in staat om een brug te slaan van uw eigen stijl naar uw minst geprefereerde stijl. We staan stil bij de verschillende soorten aanpak per stijl. Hoe zit dat er in de praktijk uit?

  Werkwijze:

  • Reflectie-opdracht in het herkennen en erkennen van de valkuilen van de stijlen;
  • Praktische opdracht in het overbruggen van een minst geprefereerde stijl;
  • Reflectie over uitdagingen in contact met bestuurder.

16:50 - 17:00

 • Afsluiting

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
NL
Telefoon:
030-2348300