Stress herkennen en ombuigen: baas over je brein

Veel ondernemingsraadsleden zullen zich in onderstaande situatie herkennen. OR-leden hebben een sterke positie: zij zijn gekozen, hebben een mandaat en de wet geeft allerlei bevoegdheden. Maar toch ervaren zij een afhankelijkheidspositie; bijvoorbeeld als de bestuurder een investering, verhuizing of reorganisatie al helemaal heeft uitgedacht en doorgerekend en voor de vorm nog even een advies van de OR wil. Op zo’n moment kan het brein niet meer helder reageren. Oftewel: de stress slaat toe.

In zo’n situatie reageren veel mensen emotioneel. Ze worden boos, raken geïrriteerd of klappen dicht. Iedereen heeft bij stress een andere overlevingsstrategie. Sommige OR-leden maken de bestuurder uit voor rotte vis, andere hopen alleen maar stilletjes dat de vergadering snel voorbij is.

Tijdens de training ‘Grip op stressvolle situaties’ leert u hoe uw brein werkt, welke alarmsignalen er zijn en wat uw overlevingsstrategie is. Vervolgens krijgt u tips en vaardigheden aangereikt waardoor u beter met stress kunt omgaan. Het gaat onder meer om technieken die de politie ook gebruikt, zoals het resetten van het brein door rust en herstel en ademhalingsoefeningen. Ook leert u hoe u uw hersenen kunt conditioneren door stresssituaties op een constructieve manier te herbeleven.

Programma

9:15 - 9:30

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

9:30 - 12:15

 • Start van de training
  • Kennismaking met elkaar en inventarisatie van ervaringen en leerwensen.
  • Verzamelen van cases waar de deelnemers handelingsperspectieven voor willen: welke situaties binnen het OR-werk leveren stress op?
  • Theorie over de werking van het brein, de drie breinlagen (het denkende brein, het emotionele brein of lymbisch systeem en het oerbrein), wat is een copingmechanisme en wat zijn uw eigen overlevingsstrategieën?
  • U krijgt uitleg over alarmsignalen van stressfactoren en leert zo stressmomenten voor te zijn.
  • Via praktijksituaties krijgt u zicht op hoe stress in uw brein werkt en wanneer het angstcentrum het stuur overneemt. U ontdekt hoe u dit mechanisme vóór kunnen zijn en hoe u, als u toch vanuit het angstcentrum reageert, eruit kunnen komen. De technieken die worden aangereikt, zijn afhankelijk van de cases van de deelnemers.

12:15 - 13:15

 • Pauze en lunch

13:15 - 15:50

 • Aanvang middagprogramma

  U duikt nu in uw eigen casuïstiek en analyseert de stressfactoren, de alarmsignalen en uw copingmechanismen. U past de tips en vaardigheden die u in de ochtend aangereikt kreeg toe op de situatie en oefent hiermee. U speelt indien gewenst de situaties uit en helpt elkaar om goed beslagen ten ijs te komen.

15:50 - 16:00

 • Afsluiting en einde van de training

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
NL
Telefoon:
030-2348300