Effectief communiceren

Het OR-werk staat of valt met communicatie. Ook al is uw advies of uw bijdrage inhoudelijk perfect, dan heeft u nog geen garantie voor succes. De wijze waarop u het communiceert is zeker zo belangrijk.

Tijdens deze training van SBI Formaat leert u meer over de wijze waarop u en uw ondernemingsraad (OR) communiceert, wat dit oplevert of kost en hoe u dit kunt veranderen. U krijgt inzicht in de verschillende rollen, die u zelf inneemt in de communicatie, welke uw voorkeursrol is en wat dit betekent voor uw resultaten en die van de OR. Na deze analyse leert u hoe u vaste communicatiepatronen kunt doorbreken en op een andere manier kunt communiceren. Hierdoor verbetert uw samenwerking met andere OR-leden, directie of achterban en neemt de mogelijkheid om succes te boeken toe. Ook zeer bruikbaar buiten uw OR-werk!

Inhoud

 • Theorie over de verschillende rollen die u kunt innemen.
 • Herkennen van uw voorkeursrol en de gevolgen hiervan voor uzelf en anderen.
 • Doorbreken van patronen: hoe doet u dat?
 • Oefenen met (eigen) casussen.

Werkvormen

Korte theoretische inleidingen en veel oefeningen aan de hand van casussen. U kunt (indien gewenst) gebruik maken van eigen casussen om inzicht te krijgen en te ondervinden hoe u uit uw vaste communicatiepatronen kunt stappen.

Doelstellingen

 • Herkennen van eigen communicatiepatronen als OR-lid.
 • Inzicht krijgen in eigen mogelijkheden en kansen om tussen verschillende posities te schakelen.
 • Inzicht in gedrag van uw OR en de directie.
 • Herkennen van het spel tussen OR en directie en inzicht in mogelijkheden om dat te doorbreken.
 • Het leren van nieuwe mogelijkheden om met de bestuurder effectiever te communiceren.

'Stap uit vaste communicatiepatronen en neem de regie in eigen hand!'

Certificaat

In deze cursus werkt u aan de competenties ‘levelvaardigheid’ en 'samenwerken'. Na afloop van deze training ontvangt u een certificaat voor deelname waarop de bijbehorende competenties staan.

Programma

Dag 1

9:00 - 9:30

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

9:30 - 12:30

 • Aanvang van de training

  We maken kennis met elkaar. U krijgt informatie over de werkwijze en inhoud.

  Posities die u inneemt als OR-lid

  Ik kan op verschillende manieren denken, voelen en handelen. Soms ben ik uitgelaten, of terneergeslagen als een kind. Soms doe ik bazig, dan weer ben ik bezorgd als een ouder figuur. Ook kan ik reageren op een volwassen manier, in contact met mezelf en de ander. Ik kan me dus in verschillende posities bevinden; in de ouder, volwassene of kind positie. Positie omvat gedrag, gedachten en gevoelens. Door middel van oefeningen, leert u herkennen in welke positie u zich het meest bevindt in OR overleg.

12:30 - 14:00

 • Pauze en lunch

14:00 - 17:00

 • Communicatiepatronen: wisselwerking tussen u en de ander

  Er is een wisselwerking tussen u en de ander in de communicatie. Afhankelijk van uw ervaringen en degene met wie u communiceert, kiest u voor de ene of andere reactie. Een voorbeeld: Uw collega zegt: “Moet je nu alweer vergaderen met de OR? Dat heeft toch helemaal geen zin?” Als OR-lid kunt u zich hierdoor schuldig gaan voelen of juist boos terugbekken: “Ja, ik denk niet alleen aan mijn salarisstrookje”. Welke communicatiepatroon past nu bij u? Ieder ontwikkelt vaste communicatiepatronen. Tóch is er ruimte voor verandering. U gaat aan de slag met uw eigen ervaringen, waardoor u zicht krijgt op wat er gebeurt tussen u als OR-lid en anderen (uw directeur, en collega’s). Als u uw eigen patronen herkent, kunt u ook andere manieren kiezen.

17:00 - 17:30

 • Pauze en snack

17:30 - 19:20

 • Egogram: Wat hebben we in huis en wat missen we?

  U maakt uw een egogram van uw OR en bestuurder, waardoor uw inzicht vergroot in de communicatie. Hierdoor kunt u in een oogopslag zien wat uw OR en bestuurder in huis hebben. U gaat uw huidige en wenselijke OR egogram vergelijken en krijgt collegiaal advies op de vraag: “Wat heeft mijn OR en wat missen we?”

19:20 - 19:30

 • Afsluiting van de eerste trainingsdag met aansluitend diner
Dag 2

9:30 - 12:30

 • Aanvang tweede cursusdag

  Gisteren hebben we egogrammen van OR en bestuurder gemaakt. Vandaag gaan we verder met de OR in relatie tot de bestuurder.

  Spel tussen OR en directeur

  We gaan de meest voorkomende spelen tussen OR en directeur uitwerken via jullie casussen. Hierdoor ervaart u hoe u in zo’n patroon terecht komt en hoe er weer uit kan stappen. Voorbeelden van deze OR-directie spelen zijn: “je krijgt de informatie lekker toch niet”; “pak me dan als je kan, je kan me toch niet krijgen” of  “geef me een schop, want ik ben het niet waard om serieus genomen te worden”.

13:30 - 14:00

 • Pauze en lunch

14:00 - 15:50

 • Regie in het gesprek met uw directeur

  We gaan oefenen met effectief gedrag in gesprek met uw bestuurder om uit het spel te komen. Daarvoor gaan we met de volgende technieken aan de slag: volwassen vragen stellen, actief luisteren en open kaart spelen.

15:50 - 16:00

 • Afronding en einde van de training

  We ronden de training af en evalueren deze twee dagen.

Locatie

Conferentiehotel Landgoed Zonheuvel Doorn - Utrecht
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn
NL
Telefoon:
0343-473500