Internationale besluitprocessen

Als lid van een ondernemingsraad in een vestiging van een buitenlands internationaal concern heeft u het uw bestuurder vast wel eens horen zeggen: “Sorry, dit besluit is door het moederbedrijf genomen en de OR kan hoog of laag springen maar ik moet dit besluit gewoon uitvoeren…”

Hoofdkantoren in het buitenland en matrixorganisaties maken het toepassen van medezeggenschap binnen de Nederlandse context lastig. Zeker als je met een niet-Nederlandse bestuurder te maken hebt en daardoor met cultuurverschillen. Hoe is medezeggenschap dan zo in te vullen dat deze iets wezenlijks kan toevoegen?

Is er dan helemaal niets te beïnvloeden door de OR in een dergelijk geval? Zeker wel, het adviesrecht is vol van kracht! Ook als in het buitenland tot bijvoorbeeld een reorganisatie of herstructurering in Nederland wordt besloten. Het besluit kan namelijk ‘toegerekend’ worden aan de Nederlandse ondernemer.

Bent u toe aan praktische voorbeelden, bruikbare tips en een open gesprek over de (on)mogelijkheden om uw invloed te versterken? Dan zien we u graag bij onze praktijkbijeenkomst op 30 november 2017 in De Hall te Woerden.

30 november organiseren wij de Praktijkmiddag Internationalisering: ‘Sorry, dat is in het buitenland al besloten’ . U krijgt veel praktijkverhalen van verschillende ondernemingsraden die opereren in bedrijven met een buitenlandse moeder, zoals  Ziggo, Accenture en Danone. Klik hier voor het programma.